Pamćenje slabi nakon 45. godine

Izvor: B92, 09.Jan.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pamćenje slabi nakon 45. godine

Naučnici su utvrdili da gubitak pamćenja počinje nakon 45 godine. Istraživanje je obavljeno na 7.000 volontera dobi između 45 i 70 godina. Više od 5.000 muškaraca i oko 2.000 žena su bili testirani tri puta tokom deset godina.

Kao što je i očekivano, demencija je bila najprisutnija kod najstarijih. Međutim, najmlađi iz grupe koji su bili u dobu između 45 i 49 godina su takođe bili zaboravni i to u 3,6 posto slučajeva. Muškarci od 65 do 70 godina su zaboravni u 9,6 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posto slučajeva, dok su žene malo manje zaboravne i to u 7,4 posto slučajeva.

Naučni tim koji je obavljao istraživanje je iz Centra za javno zdravlje i Univerziteta u Londonu, a vođa naučne grupe je Arhana Sing Mano. Novo otkriće o ranoj demenciji pomaže lekarima da se što pre bore sa preranom zaboravnošću i vrše ispitivanja na mlađim pacijentima. Naučnici veruju da će sada biti lakše ustanoviti ranu fazu Alchajmerove bolesti.

Istraživači savetuju da se ishranom može sprečiti rani gubitak pamćenja. Unošenje namirnica poput šargarepe, može poboljšati pamćenje i sprečiti ranu demenciju.

Foto: Gronvik / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.