Ovo su prirodni saveznici u borbi protiv kašlja

Izvor: B92, 20.Okt.2023, 11:50

Ovo su prirodni saveznici u borbi protiv kašlja

Ako se pitate kako suzbiti kašalj na najbrži način, znajte da medikamenti nisu jedini način. Problem se može rešiti i prirodnim lekovima.

Uopšteno govoreći, kašalj je sasvim prirodan. Kašalj može pomoći da očistite grlo od sluzi, prašine i drugih iritirajućih materija. Međutim, produženi kašalj takođe može biti simptom mnogih zdravstvenih stanja. To može uključivati: alergije, virusne i bakterijske infekcije. Ponekad kašalj nije uzrokovan nečim što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezano s plućima. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) takođe može izazvati kašalj. Osim lekovima, kašalj se može suzbiti i na druge načine.

1. Med

Med je odličan saveznik u borbi protiv upale grla. Istraživači su otkrili da med može efikasnije da ublaži kašalj od nekih lekova. Ako vas muči kašalj pijte toplu limunadu zaslađenu medom ili razmutite kašičicu meda u šolji tople vode, dodajte malo đumbira u prahu.

2. Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti. Iako ne ublažavaju direktno kašalj, oni pomažu u ravnoteži crevne mikroflore koa je izuzetno važan deo imunološkog sistema. A da bi screvna mikroflora bila u balansu, potrebni su joj probiotici. Osim kovnecionalnih probiotika koje možete naći u apotekama, što češće konzumirajte namirnice koje sadrže probiotike kao što su: jogurt, kefir, kombuha, kiseli kupus, tempeh…

3. Ananas

Obično ne razmišljate o ananasu kao o leku za kašalj. No, zahvaljujući sastojku bromelainu, ovo voće može pomoći u suzbijanju kašlja. Ako vas muči kašalj pijte sok od ananasa ili jedite svež anans. Osim toga, anans može pomoći i u slučaju zapušenih sinusa. Međutim, ako vam je lekar propisao antibiotike, kao što je amoksicilin, izbegavajte ovo voće. Naime, bromelain iz ananasa može povećati apsorpciju antibiotika.

4. Ispiranje grla slanom vodom

Ispiranje grla slanom vodom može pomoći u smirivanju grebanja u grlu i razbijanju sluzi koja izaziva kašalj. Sipajte kašičicu morske soli u šolju vrele vode i mešajte sve dok se ne rastopi. Ispirajte grlo slanom vodom na svakih pola sata.

5. Đumbir

Đumbir je popularan tradicionalni lek. Ljudi ga često koriste za lečenje mučnine i stomačnih tegoba, ali takođe može da umiri kašalj tako što razbija sluz. Ako vas muči kašalj, pijte čaj od đumbira ili dodajte narendan đumbirov koren u smutije ili sokove, a možete ga pomešati s medom i jogurtom i popiti.

6. Kurkuma

Aktivno jedinjenje iz kurkume, kurkumin, ima moćna antiinflamatorna svojstva. Konzumiranje kurkume sa crnim biberom može je učiniti efikasnijom. To je zato što piperin, glavno jedinjenje u crnom biberu, povećava bioraspoloživost kurkume. Razmutite kašičicu kurkume u šolji toplog mleka, dodajte malo mlevenog crnog bibera i kašičicu meda. popijte to pre spavanja.

Napitak za suzbijanje kašlja

Sipajte u blender:šolju jogurta, kašičicu kurkume, pola šolje iseckanog ananasa i kašičicu meda. Izmiksajte i odmah popijte, piše Lepota i zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo su prirodni saveznici u borbi protiv kašlja

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Okt.2023

Ako se pitate kako suzbiti kašalj na najbrži način, znajte da medikamenti nisu jedini način. Problem se može rIJešiti i prirodnim lijekovima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.