Ovo je sedam simptoma dijabetesa tipa 1

Izvor: B92, 07.Avg.2021, 15:54

Ovo je sedam simptoma dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest kod koje gušterača prestaje proizvoditi insulin. Imunološki sistem osoba koje boluju od te bolesti napada i uništava ćelije u gušterači koje stvaraju insulin.

"Insulin je hormon odgovoran za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi", kaže Rejčel Arakava s Odseka za endokrinologiju, dijabetes i bolesti kostiju u bolnici Maunt Sinaj.

Kad telo ne proizvodi insulin, nema načina da izbaci šećer (ili glukozu) iz krvi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"To čini krv koncentrisanijom, postaje poput meda", ističe endokrinologinja Akankaša Gojal za Health.

Neki simptomi dijabetesa tipa 1 pojavljuju se u detinjstvu, ali to može da se dogodi u bilo kom uzrastu.

"I postoji mit da je reč o genetskoj bolesti, ali nije. Većina obolelih nema porodičnu istoriju te bolesti", tvrdi endokrinolog Emili Brejdbart.

Ne postoji način da se spreči dijabetes tipa 1. Najbolje što možete da uradite je da pazite na simptome koji mogu postati vrlo opasni. Ako dijabetes tipa 1 brzo napreduje, telo može ući u opasno stanje nazvano dijabetička ketoacidoza, koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

"Naša tela obično stvaraju energiju pomoću glukoze. Kod dijabetičke ketoacidoze telo mora da razgradi masti kako bi si osiguralo gorivo. Kad se to događa, stvaraju se ketoni, a oni mogu biti opasni kad se nagomilaju. Mogu da zakisele vašu krv, a od toga ćete se ozbiljno razboleti", dodaje dr Brejdbart.

Uprkos tome što se radi o ozbiljnoj bolesti, može da se leči. Čim primetite da nešto nije u redu, javite se svom doktoru. U nastavku donosimo na koje simptome treba obratiti pažnju jer mogu biti znak dijabetesa tipa 1.

Često mokrenje

Učestalo mokrenje jedan je od tri glavna simptoma dijabetesa tipa 1. Bez insulina šećer se nakuplja u krvotoku i zgušnjava krv. Bubrezi deluju kao filter i uklanjaju sve što ne spada u krv. Dakle, kad imate previše šećera u krvi, bubrezi moraju da rade pojačano, pojasnila je dr Gojal.

Preterana žeđ

Budući da često mokrite, vaše telo gubi puno tečnosti i osećate preteranu žeđ. Tako ulazite u začarani krug.

"Puno pijete, preterano mokrite", kaže dr Gojal.

Ako pojačano mokrite, a ne pijete dovoljno tečnosti, može doći do dehidracije. Simptomi tog stanja su vrtoglavica, glavobolja, mučnina i nesvestica. Uz to, dehidracija može povisiti nivo šećera u krvi i produbiti problem.

Neobjašnjiv gubitak kilograma

Bez šećera koji ih održava, izgladnele ćelije počinju da traže alternativne izvore energije. Kad telo počne da razgrađuje masnoće i mišiće za potrošnju energije, to može dovesti do nenadanog gubitka kilograma, čak i ako jedete normalno.

Međutim, gubitak težine događa se i zato što telo ne dobija potrebne kalorije iz glukoze.

"Kad telo ne može da iskoristi glukozu, u osnovi mokrite sve te kalorije. Dakle, ne stvarate energiju, niti apsorbirate kalorije iz onoga što jedete", objašnjava dr Brejdbart.

Umor

Umor je relativno čest simptom bilo koje autoimune bolesti. Kad je telo napadnuto, teško pronalazi energiju potrebnu za obavljanje dnevnih aktivnosti. Umor se može manifestovati kao izuzetan ili na primer, kao ubrzano disanje čak i kad se niste toliko opteretili.

Slatkasti zadah ili miris mokraće

Kad telo počne da razgrađuje masti i koristi ih kao izvor energije, moguće je da osetite slatkasti zadah. Naime, unutar masnih kiselina nalaze se ketoni, uključujući aceton. On je krivac za slatki, voćni miris.

"Dah čiji miris podseća na voće jedan je od znakova da je vaše telo ušlo u dijabetičku ketoacidozu. Nazovite hitnu pomoć ako iznenada osetite mučninu i povraćate, imate bol u stomaku, zadah voćnog mirisa, ubrzano disanje ili smanjen nivo svesti", poručuje dr Arakava.

Bol u stomaku

Bol u želucu komplikacija je acidoze. Obično se javlja uz bol u prsima, mučninu i povraćanje, ubrzano disanje, slabost, pospanost i zbunjenost.

Zamagljen vid

Što je koncentracija šećera u krvi veća, veća je verojatnća da će to uticati na vaše oči. Visok nivo glukoze u krvotoku može da uzrokuje curenje tečnosti u očno sočivo. Ona zbog toga može nabubriti i promeniti oblik, a to uzrokuje zamagljen vid.

Nakon što počnete kontrolisati šećer u krvi, vid bi trebao da postane oštriji, najčešće kroz šest nedelja. Ako je nivo šećera u krvi stalno visok tokom dužeg perioda, može doći i do slepoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.