Ovaj pregled predviđa infarkt godinama unapred

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2018, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj pregled "predviđa" infarkt godinama unapred

Nova metoda identifikuje zapaljenske procese u koronarnim arterijama, što može pomoći u proceni rizika od infarkta godinama pre nego što do njega dođe.

Novom metodom analize snimaka napravljenih kompjuterizovanom tomografijom (CT) može se proceniti kojim pacijentima preti srčani udar, i to godinama pre nego što se dogodi, utvrdili su naučnici sa Oksforda.

Tehnologija je razvijena u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Nemačkoj i SAD. Ključno je korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posebnog algoritma za proučavanje masnoća nakupljenih oko koronarnih arterija prikazanih na snimcima srca.

Masnoće se menjaju kada se arterija upali, što može služiti kao sistem ranog upozorenja u 30 odsto slučajeva kada je reč o srčanom udaru.

Ako se može identifikovati upala arterija srca, tada se može reći koja od njih će izazvati srčani napad, objašnjavaju oksfordski naučnici.

Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoće na unutrašnjem zidu arterija, što ih sužava, smanjuje prohodnost i dotok krvi u srce.

Snimci CT-a, zasad, pokazuju doktorima mesto na kojem je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoće, a sa novom tehnologijom lekari će moći da predvide kojim arterijama preti sužavanje.

Naučnici veruju da će ova metoda biti odobrena u roku od godine dana.

"Možemo reći pacijentima - vaše arterije su upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Zato, možete već danas početi da preduzimate preventivne mere kako biste sprečili nastajanje naslaga masnoća", poručuju sa Oksforda.

Srčani i moždani udari su dva najveća uzročnika smrti u svetu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.