Ovaj čovek vežba 360 dana godišnje

Izvor: B92, 06.Jun.2017, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj čovek vežba 360 dana godišnje

Verovatno ste čuli za bulimiju, ali da li ste čuli za bulimiju vežbanja?

To je stanje koje prati Luka Onila, čoveka koji vežba 360 dana u godini.

Bulimija je stanje koje tera čoveka da svu pojedenu hranu povrati, dok oni koji pate od bulimije vežbanja, sve što pojedu pokušavaju da "potroše" opsesivnim vežbanjem.

Onil na prste jedne ruke može prebrojati dane kada je propustio odlazak u teretanu, u koju ide čak i kad je na letovanju.

"Nikad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne biste ni pomislili da patim od ovog poremećaja", kaže Onil i dodaje da je visok 183 cm, a težak 81 kg.

"Nisam nikakvo oličenje bildera niti zdravlja, pogotovo ne za nekog ko toliko vežba", kaže on.

Možda je razlog to što Onil tek posle žestokog vežbanja ima osećaj da je zaslužio obilni obrok koji će pojesti. To znači da će se sledećeg dana ponovo iscrpljivati u teretani.

Bulimija vežbanja još nema svoje mesto u Dijagnostičkom priručniku mentalnih poremećaja i smatra se jednim od oblika bulimia nervosa.

Međutim, ona je podjednako destruktivna kao i svaki drugi tip zavisnosti.

Onil kaže da se trudi da svoje stanje učini vidljivim, kako bi drugi koji se nose sa istim problemima, znali da nisu sami.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.