Ova bolest može da se prevenira, odluka je vaša

Izvor: Mondo, 20.Jan.2019, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ova bolest može da se prevenira, odluka je vaša"

U Srbiji još uvek nije dostupna vakcina protiv infekcija izazvanih HPV virusom, a žene u našoj zemlji ne idu redovno na skrininge. Zbog toga rak grlića materice odnosi 600 života godišnje. Mislite na svoje zdravlje!

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci  Evropske mreže registara za rak.

Izazivač ovog tumora je humani papiloma >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << virus (HPV) koji u sebi ima skoro dve trećine svetske populacije. Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, javnost još jednom treba da zna da postoje mere kako bi se stalo na put umiranju žena od raka grlića materice i svet ih koristi.

Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i na duge staze iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlića materice kao mera sekundarne prevencije.

"Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, ćerke, sestre  i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV-om za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici obolevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije", ističe prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa - onkologa Srbije.

Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu. Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu I zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu.

"Vakcina protiv HPV-a koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima". kaže prof.dr Mandić.

Srbija je i dalje bez vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV-om, ali je i slab odziv žena na redovne ginekološke preglede u okviru sekundarne prevencije.

Iako naša zemlja već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, trenutno se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga. Iako je još 2017. godine donet novi Program imunizacije u Republici Srbiji gde je ova vakcina postavljena u kategoriju preporučenih, imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

U okviru ovonedeljne kampanje prof. dr Mandić poručuje:

"Poštovane dame, neka vam ova nedelja bude podsetnika da pomislite nekad na svoje zdravlje od silne brige za najbliže. Rak grlića materice je bolest koja se može prevenirati, ali o tome odlučujete vi. Struka je svoje rekla".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.