Otišla na operaciju, pa greškom ostala bez jednog organa

Izvor: B92, 03.Nov.2018, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otišla na operaciju, pa greškom ostala bez jednog organa

Morin Pančeko (53) godinama je trpela bolove u krstima koji su se pojavili nakon saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovala kada je bila mlada. Kako bol nije prestajala, te bila sve gora, u aprilu 2016. godine odlučila je da ode na operaciju u Medicinski centar Velington na Floridi.

Operaciju je vodio visoko kvalifikovani hirurg koji iza sebe ima nekoliko decenija iskustva dr Ramon Vaskez. Na konsultacijama pre operacije, dr Vaskez joj je preporučio da se tokom zahvata spoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosti u zahvaćenom području što je podrazumevalo i rad ortopedskih hirurga koji bi napravili spajanje.

Međutim, u ključnom trenutku kada je dr Vaskez trebao da se pomeri i pusti kolege da rade, uočio je masu u karlici, te je odlučio da ukloni bubreg pacijentkinji pre nego što dopusti svojim kolegama da nastave, piše Dejli Mejl.

Nakon operacije se ispostavilo se da dr Vaskez nije video dve magnetne rezonance koje je Morin uradila pre operacije, a na kojima se videlo da ima bubreg koji je srastao sa karlicom. To je rezultat benignog, ali neobičnog, porođajnog poremećaja.

Kada se Morin probudila iz anestezije, obavestili su je da su joj greškom uklonili bubreg.

Skandal je izazvao dvogodišnju pravnu bitku koja se u septembru završila sporazumom. U ime naknade štete bolnica je Morin isplatila oko 500.000 dolara - ali nju sada čeka život s jednim bubregom, pri čemu postoji rizik od hroničnih bolesti tog organa, kao i njegovog zastoja.

Lekarskoj komori na Floridi podnesen je zahtev za oduzimanje radne dozvole doktoru Vaskezu, ali do presude on normalno radi kao doktor u bolnici. Čak je u januaru ove godine imenovan za glavnog hirurga u Medicinskom Centru Palm Bič Gardens.

Trenutačno još ima sve hirurške povlastice u centru Palm Bič Gardens, Medicinskom centru Sveta Meri i bolnici Bedsajd Memorial.

"Samo zamislite da odete na manju operaciju leđa, probudite se iz anestezije i saznate da vam je hirurg nepotrebno odstranio bubreg”, komentarisao je ovu situaciju Morinin advokat, Donald Džej Vard.

Pre ovog događaja, dr Vaskez nikad nije bio optužen za nesavesno lečenje, a njegovi advokati tvrde da je u ovom slučaju bila odgovornost drugih članova medicinskog tima da obaveste dr Vaskeza da pacijentkinja ima srasli bubreg za karlicu.

Dokumenti sa suda pokazuju da dr Vaskez nije naručio biopsiju mase za koju je sumnjao da je tumor, što je uobičajena procedura u ovakvim slučajevima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.