Osobe bez simptoma obično ne prenose koronavirus

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 10:00

Osobe bez simptoma obično ne prenose koronavirus

Osobe koje nemaju simptome koronavirusa retko dalje šire infekciju, izjavila je danas Marija van Kerhova, epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije.

"Na osnovu podataka kojima raspolažemo, čini se da je retko da osoba bez simptoma zapravo prenese virus na drugu osobu", rekla je ona.

Van Kerhova je istakla da SZO dobija izveštaje iz zemalja, koje, kako je navela, veoma detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve. Ona je dodala da te >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države nisu otkrile da dolazi do nastavka transmisije.

Van Kerhova je rekla da je kod osoba koje nemaju simptome kovida 19 často razvijen blagi oblik bolesti, prenosi CNN. Istovremeno je ponovila da se koronavirus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kija.

"Da smo zaista pratili sve simptomatske slučajeve, izolovali ove slučajeve, pratili kontakte i stavili u karantin te slučajeve, mi bismo drastično smanjili transmisiju", smatra Van Kerhova i dodaje da bi volela da kaže u procentima koliko bi se transmisija zapravo smanjila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.