Oporavak od moždanog udara muzikom

Izvor: B92, 21.Apr.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak od moždanog udara muzikom

Svakodnevno slušanje muzike može da pomogne pacijentima koji se oporavljaju od moždanog udara (šloga), saopštili su finski naučnici.

U studiji objavljenoj u pariskom medicinskom časopisu "Brejn" (Brain) naučnici su naveli da slušanje dva sata dnevno muzike može da pomogne pacijentu u oporavku i u popravljanju verbalnih i drugih kognitivnih funkcija.

Muzika može da pomogne u popravljanju raspoloženja više nego slušanje audio kaseta o knjigama.

Blagotvorna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dejstva muzike na lečenje anksioznosti, depresije i bola, čak i šizofrenije, demencije i autizma, već su poznata, ali ova studija prvi put sugeriše da je muzika dobra posle moždanog udara.

Muzika je dobra za stimulisanje mozga da se navikne na oštećenja izazvana udarom, a ta oštećenja mogu da utiču na govor, pažnju ili pokrete.

"To je jeftino oruđe koje bi moglo da upotpuni terapiju lečenja", navodi se u studiji, tokom koje su ispitani pacijenti koji su slušali muziku još u bolnici neposredno posle moždanog udara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.