Odlaganjem vakcine ugrožavate život detetu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganjem vakcine ugrožavate život detetu

Svako dete od rođenja do šestog meseca života treba da primi sedam vakcina, a odlukom da odloži ili odbije primanje nekih vakcina roditelj može da ugrozi zdravlje, pa čak i život deteta, navodi Svetska zdravstvena organizacija u preporukama za imunizaciju.

Povodom svetske Nedelje imunizacije - koja se ove godine obeležava od 21. do 27. aprila - Svetska zdravstvena organizacija pripremila je preporuke za roditelje u kojima se posebno napominje da dete treba da primi vakcine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koje sprečavaju tuberkulozu, hepatitis b, difteriju, veliki kašalj, tetanus, dečiju paralizu, bolesti izazvanih hemofiliusom insuficience tip b, i da primanje nekoliko vakcina istovremeno nije štetno za dete.

"Pre nego što je pronađena vakcina kao posledica dečije paralize paralizovano je oko 37.000 osoba, a umiralo oko 1.700 osoba godišnje. Hemofilius insuficienca, tip b, bio je uzročnik bakterijskog meningitisa kod dece mlađe od pet godina, a pre pronalaska vakcine protiv difterije od te bolesti je umiralo 15.000 osoba godišnje", navodi se u preporukama i dodaje da ni jedna od ovih bolesti ni danas nije potpuno iskoenjena, te da bi se u slučaju nevakcinisanja mogle ponovo pojaviti.

Pod motom "Prevencija, zaštita, imunizacija" zdravstveni radnici napominju da vakcinacija nije prekasna ni ako se već pojave oboleli, da se vakcinacijom mogu sprečiti epidemije, da je neophodno da se građani radovno informišu o simptomima bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, te da u slučaju pojave znakova takvih bolesti odmah obaveste svog lekara.

Takođe, ako se putuje sa detetom, vakcinama se sprečavaju mogući rizici, jer su bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama iste u celom svetu, a svaki roditelj i svaka osoba bi svakako trebalo da proveri da li je primila sve vakcine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.