Od raka pluća godišnje oboli 6.400 ososba

Izvor: Mondo, 31.Okt.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od raka pluća godišnje oboli 6.400 ososba

Od raka pluća u Srbiji svake godine oboli 6.400 osoba, a u 74 odsto slučajeva bolest se otkriva u odmaklom stadijumu što otežava lečenje, saopšteno je povodom obeležavanja novembra - Međunarodnog meseca borbe protiv raka pluća.

Novobolelih muškaraca je oko 4.900, a žena 1.500 i njihov broj se svake godine uvećava.

U sklopu kampanje širenja svesti i borbe protiv raka pluća svetski mesec borbe protiv ove maligne bolesti nizom aktivnosti biće obeležen i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbiji.

Cilj je da se podigne svest o karcinomu pluća, najvažnijim faktorima rizika i ukaže građanima na potrebu redovne kontrole zdravlja kao najvažnije mere prevencije.

Od 1999. do 2008. godine, u Srbiji je zabeležen porast u obolevanju od raka pluća za 27,4 odsto, među ženama čak za 49,1 odsto, a kod muškaraca za 21,5 odsto.

I stope mortaliteta od raka pluća beleže rast od 27,6 odsto i to duplo više kod žena (50,7 odsto), nego kod muškaraca (22,2 odsto). Nasuprot tome, u mnogim zemljama Evrope, obolevanje i umiranje od raka pluća je opalo za osam odsto u istom periodu.

Novembar, kao mesec borbe protiv raka pluća, u svetu se obeležava od 1995. godine.

Širom planete od ove bolesti svakog minuta život izgube dve osobe, 3.000 dnevno, odnosno više od milion godišnje.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesec borbe protiv raka pluća

Izvor: Akter, 31.Okt.2012

Od raka pluća u Srbiji svake godine oboli 6.400 osoba, saopšteno je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka pluća

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.