Novi metod lečenja na Institutu za onkologiju

Izvor: Mondo, 31.Okt.2012, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi metod lečenja na Institutu za onkologiju

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobio je aparat za perfuziju citostatika koji će pomoći u lečenju pacijenata obolelih od sarkoma mekih tkiva, ali i još nekih malignih oboljenja.

Direktor tog instituta dr Zoran Rakočević rekao je Tanjugu da je aparat obezbeđen sredstvima Ministastva zdravlja i Instituta, dodajući da će aparat posebno pomoći pacijentima obolelim od sarkoma mekih tkiva, koji se najčešće javljaju u ekstremitetima, ali i kod metastaza u trbušnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << duplji i na jetri.

Kako je objasnio, aparatom se daju određene količine citostatika u tumorske krvne sudove i sam tumor, tako da ne ide u druge delove tela, čime se omogućava da se tumor smanje.

Zahvaljujući tome, poboljšava se kvalitet života, vreme preživljavanja se povećava na više godina, a iskustva u nekim zemljama gde se na taj način leče bolesnici su pokazala da ne mora kod svih pacijenata da se obavlja amputacije ekstremiteta.

Aparat je koštao 12 miliona dinara, a budući da ga nema ni u jednoj od zemalja u regionu stručnjaci iz Instituta su bili na obuci u Milanu i primena, odnosno lečenje tim aparatom moglo bi da počne za nedelju-dve dana, rekao je Rakočević.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.