Nova terapija za rak drastično smanjila tumor

Izvor: B92, 30.Jan.2022, 00:49

Nova terapija za rak drastično smanjila tumor

Britanski naučnici razvili su novi alat kojim iskorišćavaju ćelije koje uništavaju tumore za brzu i efikasnu borbu protiv raka.

Nova studija pokazala je dramatično smanjenje tumora kod miševa u poređenju s tradicionalnim metodama ćelijske terapije koje poboljšavaju sposobnost imunog sistema u borbi protiv raka. S novim uređajem koji bi se mogao stvoriti uz pomoć 3D printera, naučnici sa Univerziteta Nortvestern umnožili su, sortirali i sakupili stotine miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćelija, dobijajući 400 posto više ćelija koje uništavaju tumore od dosadašnjih pristupa lečenju. Većina metoda lečenja raka uključuje otrovne hemikalije i strane stvari, koje uzrokuju štetne nuspojave i slabe imuni odgovor tela. Korišćenje vlastitog tkiva i ćelija može eliminisati nuspojave i rizik od odbacivanja.

Problem je u tome što zbog načina na koji se ćelije prikupljaju, to deluje samo kod vrlo malog broja pacijenata. Te ćelije, nazvane limfociti koji infiltriraju tumor (TIL), prirodne su imune ćelije koje napadaju tumorsko tkivo angažujući ćelije da se bore prsa u prsa, kažu naučnici. Nakon što se izvade iz tkiva, ćelije se uzgajaju u laboratorijama daleko od pacijenata od kojih su uzete.zrelih“ ćelija za lečenje tumora. Nakon što se izvade iz tkiva, ćelije se uzgajaju u laboratorijima daleko od pacijenata od kojih su uzete. Do trenutka kada su se umnožile i spremne su za povratak u telo, mnoge ćelije su iscrpljene i nesposobne se boriti, budući da su predugo u tumoru. No, koristeći novu tehnologiju zvanu mikrofluidno ciljanje afiniteta infiltrirajućih ćelija (MATIC), naučnici mogu tačno odrediti koje su najaktivnije ćelije. U radu su naučnici koristili MATIC kako bi pronašli ciljanu populaciju ćelija za miševe koje su proučavali. Otkrili su da su se tumori kod životinja dramatično smanjili – a kod nekih miševa potpuno su nestali, što je dovelo do velikog poboljšanja stope preživljavanja u poređenju s tradicionalnijim metodama. Uočite mnogo snažniju i mnogo veću stopu odgovora kada stvarno izlučite ciljanu reaktivnost T-ćelija. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature biomedical engineering".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.