Nova terapija protiv raka dala izvanredne rezultate

Izvor: B92, 16.Feb.2016, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova terapija protiv raka dala "izvanredne rezultate"

Naučnici tvrde da su postigli “izvanredan” uspeh modifikujući ćelije imunog sistema da se bore protiv raka krvi u prvim kliničkim ispitivanjima.

Među nekoliko desetina pacijenata kojima su lekari predviđali svega nekoliko meseci života, eksperimentalni tretmani uz pomoć T-ćelija dali su izuzetne rezultate.

U jednoj studiji je čak 94 odsto učesnika sa akutnom limfoblastičnom leukemijom primećen potpuni nestanak simptoma, a uspešnim se smatra i lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 80 odsto pacijenata sa nekim drugim oblikom raka krvi, od kojih je više od polovine u potpunoj remisiji.

Govoreći na godišnjem sastanku Američkog društva za napredak u nauci, istraživač Stenli Ridel kaže da je reč o progresu bez presedana.

Lekari su u terapiji uklanjali imune ćelije pacijenta i obeležili ih molekulima “receptorima” koji uništavaju određene tipove raka, na isti način na koji druge T-ćelije uništavaju virus gripa ili druge infekcije. Zatim su ih ponovo ubrizgali u telo.

“Ispitanici su nam bili ljudi kod kojih ni jedna druga terapija nije davala rezultate. Većini njih je predviđano da će živeti svega još dva do pet meseci, pre nego što su dobili terapiju”, kaže Ridel.

Testovi su do sada korišteni samo za određene vrste raka krvi, ali stručnjaci kažu da još treba da rade na tretmanu za tumore čvrstih tkiva, kao i da prate pacijente koji su u remisiji.

Stručnjaci se nadaju ne samo da će ovaj tretman predstavljati lek za rak, nego i da će moći da “programiraju” T-ćelije tako da uništavaju kancer pre nego što i počne da raste.

Od 35 pacijenata koji su obuhvaćeni ovom prvom fazom istraživanja , 94 odsto je ušlo u remisiju, ali istraživači podvlače da bi simptomi ipak mogli ponovo da se jave. Više od 40 pacijenata sa limfomom je takođe dobilo tretman, a u remisiji je više od 50 odsto njih.

U grupi obolelih od ne-Hodžkinovog limfoma postojali su dokazi o uništavanju svih simptoma raka u više od 80 slučajeva.

“Kao i hemoterapija i radioterapija, ovo neće biti odgovor za sve obolele”, kaže Ridel, ali dodaje. “Mislim da je imunoterapija konačno zaslužila da se smatra terapijom protiv raka”.

Rad o ovom istraživanju trenutno je pod proverom i čeka objavu u stručnim časopisima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez presedana: IZLEČENO 94 odsto obolelih od raka

Izvor: Mondo, 16.Feb.2016

"Ovo je bez presedana", kaže jedan od naučnika nakon što je više od polovine smrtno obolelih pacijenata izlečeno tokom kliničkih ispitivanja...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..  Naučnici tvrde da su postigli izvanredan uspeh navodeći imune ćelije da napadnu ćelije tumora na prvim kliničkim...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.