Nošenje bikinija je stvar stava

Izvor: B92, 22.Jul.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nošenje bikinija je stvar stava

Svakog proleća, čim trešnja procveta, kao da šalje opomenu ženama da treba da počnu sa dijetama, vežbanjem, čak i liposukcijom, kako bi svoje telo spremile za bikini. Časopisi ističu ideju da je priprema suštinska a odbrojavanje kalorija traje mesecima.

"To zaista šalje poruku da trenutno niste vredni oblačenja kupaćeg kostima,” rekla je Malia Mils, dizajner kostima čiji je moto "Volite razlike.” Gospođica Mils kaže da kupci koji svraćaju u neku od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenih 10 radnji često saopšte kako su samo svratili da vide šta ima u ponudi i da će se vratiti kada smršaju 3 kg.

Kako današnja kultura sve više neguje fizičku savršenost, bikini počinje da izaziva strah. Ali nije uvek tako bilo. 60-ih kada je nepokriven pupak tek postao popularan u Americi, to je bio mladalački fenomen, izjavila je Sara Kenedi, autor knjige „Kupaći kostim: Istorija mode 20. veka". Tada je postavljena visoka moda i filmske zvezde su počele da nose bikini, da bi 70-ih bio viđen na ženama svih starosnih dobi.

Nekoliko kilograma viška nije nikoga diskvalifikovalo, s obzirom da je fitness revolucija još uvek bila decenijama udaljena (u knjizi se mogu videti fotografije Merlin Monro iz 40-ih, na kojima je još uvek brineta i izgleda zanosno u plavo-belom dvodelnom kostimu).

U to vreme, priprema za bikini nije bila toliko stroga kao što su današnji standardi. Ali danas se pretpostavlja da samo vitke, mišićave žene treba da se osećaju prijatno u bikiniju. „Postalo je teško osećati se prirodno u normalnom telu," rekla je gospođica Kenedi.

Zahvaljujući prisutnosti kamera, nošenje bikinija je postalo noćna mora čak i za „savršene" poznate ličnosti. Javnost će jedva dočekati da se naruga njihovoj nesavršenoj liniji ili celulitu.

Bikini je postao i zvezda nekoliko strahom inspirisanih marketinških kampanja. Kozmetički proizvođači se dovijaju na razne načine kako bi naveli žene da kupuju njihove proizvode protiv celulita ili za zatezanje kože.

Dr Eli Livajn, plastični hirurg i njegova žena Džodi, dermatolog, bili su domaćini uvodnog događaja u bikini sezonu na svojoj klinici na Menhetnu. Pojavilo se 19 žena i jedan muškarac. Pre svega su ih upozorili da je leto vreme za sopstveno osobađanje i da može biti vrlo stresno ako telo nije spremno. Zatim su usledili saveti kako otkloniti stvari kojih se stidimo.

Ako biste posetili kliniku i pokazali im opuštenu kožu stomaka, sa sve masnim naslagama koje tu nisu bile pre porođaja, dijagnoza bi bila sledeća: liposukcija i procedura zatezanja kože - cena 10 000 dolara plus veoma bolan oporavak.

Svakako je jeftinije donesete svežu odluku: "Ako je vaše telo jako, a u dobroj ste formi, već ste na pola puta,” rekla je Norma Kamali (65), dizajner retro kupaćih kostima, koja drži i wellness kafe na Menhetnu. „Nema potrebe da zahtevate skupe operacije kako biste popunili svoje grudi. Budite zadovoljni i opušteni."

Nisu sve žene toliko samokritične, niti će dozvoliti da ih kamera ili bikini policija spreči da uživaju u dvodelnom kupaćem kostimu. To su žene koje imaju svoj stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.