Njihova blizina utiče na gojaznost

Izvor: B92, 12.Avg.2019, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njihova blizina utiče na gojaznost

Američko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji imaju više supermarketa i radnji s prehrambenim proizvodima u blizini kuće, kao i osobe koje na putu ka poslu ili kući imaju više restorana s brzom hranom, skloniji višku kilograma i gojaznosti.

Da bi potvrdili svoju pretpostavku naučnici su zableželi kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa, manjih radnji s prehrambenim proizvodima, restorana brze hrane oko Nju Orleansa i u njemu pored kojih prolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispitanici.

Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pored restorana brze hrane imali su veći BMI (indeks telesne mase) od osoba na čijem putu nije bilo takvih radnji i restorana.

Ali, na iznenađenje naučnika i kod osoba koje su na putu ka poslu ili kući imale veći broj supermarketa u kojima su mogli da kupe mnogo svežih proizvoda, voća i povrća, kao i više manjih radnji s raznovrsnim prehrambenim prozvodima, evidentiran je viši prosečan BMI nego kod osoba u čijem komšiluku je bilo manje mesta za kupovinu namirnica, pokazalo je istraživanje.

Ovakvi pokazatelji upućuju na to da deo problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane, a drugi deo problema su sami ljudi koji zaobilaze mesta u supermarketu sa svežim namirnicama te se odlučuju na kupovinu "brze" hrane i zamrznutih proizvoda.

"Nažalost, glavni problemi su afinitet i izbor kupaca", kaže Adrijana Dorneles, autorka istraživanja i naučnica na Državnom univerzitetu Arizona. Sa žaljenjem dodaje da je "zamka brzog i jeftinog obroka brze hrane postala norma među Amerikancima".

Premda je sve više dokaza da distribucija hrane i izbor prehrambenih namirnica trgovaca hranom i restorana ima priličan uticaj na prehrambene navike pojedinca, veliki deo ovog istraživanja bio je usredsređen samo na gradske stambene četvrti ili na ruralne zajednice, napisala je Adrijana Dorneles u stručnom časopisu PLoS ONE.

Rezultati studije upućuju na to da dostupnost restorana brze hrane u delu grada u kojem pojedinci provode najveći deo dana bez sumnje utiče na prehrambene navike i potencijalnu gojaznost, kaže Tamara Dubovic, naučnica koja se bavi politikom ishrane u kompaniji "RAND" u Pitsburgu, ali ona nije učestvovala u istraživanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.