Izvor: B92, 12.Avg.2019, 19:38 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Njihova blizina utiče na gojaznost
Američko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji imaju više supermarketa i radnji s prehrambenim proizvodima u blizini kuće, kao i osobe koje na putu ka poslu ili kući imaju više restorana s brzom hranom, skloniji višku kilograma i gojaznosti.
Da bi potvrdili svoju pretpostavku naučnici su zableželi kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa, manjih radnji s prehrambenim proizvodima, restorana brze hrane oko Nju Orleansa i u njemu pored kojih prolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispitanici.
Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pored restorana brze hrane imali su veći BMI (indeks telesne mase) od osoba na čijem putu nije bilo takvih radnji i restorana.
Ali, na iznenađenje naučnika i kod osoba koje su na putu ka poslu ili kući imale veći broj supermarketa u kojima su mogli da kupe mnogo svežih proizvoda, voća i povrća, kao i više manjih radnji s raznovrsnim prehrambenim prozvodima, evidentiran je viši prosečan BMI nego kod osoba u čijem komšiluku je bilo manje mesta za kupovinu namirnica, pokazalo je istraživanje.
Ovakvi pokazatelji upućuju na to da deo problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane, a drugi deo problema su sami ljudi koji zaobilaze mesta u supermarketu sa svežim namirnicama te se odlučuju na kupovinu "brze" hrane i zamrznutih proizvoda.
"Nažalost, glavni problemi su afinitet i izbor kupaca", kaže Adrijana Dorneles, autorka istraživanja i naučnica na Državnom univerzitetu Arizona. Sa žaljenjem dodaje da je "zamka brzog i jeftinog obroka brze hrane postala norma među Amerikancima".
Premda je sve više dokaza da distribucija hrane i izbor prehrambenih namirnica trgovaca hranom i restorana ima priličan uticaj na prehrambene navike pojedinca, veliki deo ovog istraživanja bio je usredsređen samo na gradske stambene četvrti ili na ruralne zajednice, napisala je Adrijana Dorneles u stručnom časopisu PLoS ONE.
Rezultati studije upućuju na to da dostupnost restorana brze hrane u delu grada u kojem pojedinci provode najveći deo dana bez sumnje utiče na prehrambene navike i potencijalnu gojaznost, kaže Tamara Dubovic, naučnica koja se bavi politikom ishrane u kompaniji "RAND" u Pitsburgu, ali ona nije učestvovala u istraživanju.