Izvor: eKlinika.rs, 26.Jun.2023, 15:03

Neki suplementi i lekovi nikako ne idu zajedno

Suplementi i lekovi su kombinacija koja zahteva dodatni oprez i obavezni stručni nadzor. Njihova istovremena upotreba može da bude opasna i životno ugrožavajuća i da ima za posledicu krvarenje i moždani udar, upozoravaju stručnjaci. U slučaju da već pijemo lekove trebalo bi da se posavetujemo sa stručnjakom o primeni suplemenata. Stručnjaci upozoravaju da mnoge posebno starije osobe, već uz redovne lekove, koriste i suplemente.
Suplementi i lekovi koje bi trebalo posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << izbegavati Ima mnogo kombinacija određenih suplemenata i lekova, koji mogu da umanje dejstvo leka, povećaju rizik od toksičnosti i da se ispolje nizom drugih neželjenih efekata, upozoravaju lekari. Postoje, ipak, neke kombinacije koje bi trebalo posebno izbegavati.
Internista – endokrinolog Marilyn Tan profesor sa Stanford University School of Medicine navodi da neki suplementi i vitamini mogu loše uticati na apsorpciju lekova koji se izdaju na recept. Vitamin K može da ometa delovanje određenih lekova.
Suplemeni i lekovi koriste se uz nadzor stručnjaka Kombinacija vitamina B6 i levodopa leka za Parkinsonovu bolest može umanjiti efikasnost leka. Kod nekih pacijenta na terapiji  levodopa ili levodopa-karbidopa intestinalni gel zapaža se nedostatak vitamina B6, usled čega dolazi do anemije, depresije, neuropatije i drugih problema. U ovakvim situacija, uz lekarski nadzor, moguća je precizno dozirana primena vitamina B6.
Vitamini K i E i lekovi za razređivanje krvi Vitamin K može da utiče na efikasnost lekova za razređivanje krvi (antikoalgulantne terapije). Preporuka je da se, ako koristimo antikoagulanse, posavetujemo sa lekarom pre primene vitamina K. Potrebno je naglasiti da vitamina K ima dosta u nekim namirnicama kao što su kupus, spanać, kelj, džigerica, morska riba.
Vitamin E može da poveća rizik od krvarenja, ukoliko se uzima sa lekovima za razređivanje krvi kao što je varfarin. Suplementi na bazi ginko bilobe mogu povećati rizik od krvarenja, ukoliko se uzimaju uz lekove za razređivanje krvi kao što su varfarin ili aspirin.
Suplementi i lekovi koji se koriste u razmaku od najmanje četiri sata Suplementi gvožđa i kalcijuma mogu da ometaju apsorpciju lekova za zamenu hormona štitaste žlezde – levotiroksin. Najbolje je navedene suplemente i lekove za nadoknadu hormona štitaste žlezde koristiti u razmaku od najmanje četiri sata.
Vitamin C i antacidi koji sadrže aluminijum Vitamin C deluje na povećanu apsorpciju aluminijuma iz antacida, lekova koji neutrališu pojačanu želudačnu kiselinu i pomažu u ublažavanju simptoma gorušice ili lošeg varenja. Istovremena primena vitamina C i antacida može dovesti do toksičnih nivoa aluminijuma u organizmu. Preporuka je  da razmak između primene suplemenata i leka bude najmanje dva sata. Pri istovremenoj upotrebi antacida koji sadrže aluminijum i kiselih napitaka, kao što su voćni sokovi, vino, povećava se resorpcija aluminijuma.
Ne preporučuje se ni kombinacija suplementa koji sadrže koren sladića sa diureticima i lekovima za regulaciju krvnog pritiska. Moguće su neželjene reakcije kao što su nagomilavanje kalijuma u organizmu i skokovi ili padovi krvnog pritiska.
Razmak od najmanje dva sata Stručnjaci naglašavaju da je jako bitno voditi računa o vremenu primene leka i suplementa. Lekove za hormone štitaste žlezde potrebno je uzimati na prazan stomak. U slučaju primene suplemenata razmak između suplementa i lekova za štitastu žlezdu treba da bude najmanje četiri sata, posebno ako suplementi sadrže minerale kalcijuma i gvožđa. Lekove u terapiji osteoporoze i dijabetesa takođe bi trebalo piti pre jela i tek posle 30 minuta koristiti druge lekove. Generalno pravilo je da razmak između korišćenja leka i suplementa iznosi najmanje dva sata.
Veoma je bitno da znamo da sve neželjene reakcije na lek prijavimo. Na taj način regulatorna tema mogu da stalno prate odnos koristi i rizika leka. Neželjene reakcije se prijavljuju Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije na linku ovde.
Članak Neki suplementi i lekovi nikako ne idu zajedno se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.