Ne znam zašto nema obdukcija VIDEO

Izvor: B92, 03.Nov.2020, 18:48

"Ne znam zašto nema obdukcija" VIDEO

Kod gotovo 50 odsto pacijenata obolelih od kovida 19 došlo je do smanjenja sluha na visokim frekvencijama. Dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike, navodi da je završena prva faza istraživanja, te kako su podstaknuti podacima iz sveta, u kom su pacijenti postali neosetljivi na zvukove visoke frekvencije, započeli svoje istraživanje.

Doktori su uneli aparate za merenje sluha u crvenu zonu KC Niš i za sada je pregledano više od 100 pacijenata, ali su iz istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključili osobe starije od 60 godina jer i sa starošću sluh može da se pogorša.

Kako su srpski lekari prvi koji sprovode istraživanje ove vrste, Milisavljević dodaje da u svetu postoje mestimična istraživanja koja nagoveštavaju mogućnost da virus može da ošteti sluh, ali da niko nije obavio detaljna istraživanja.

"Ne znam zašto tih istraživanja nema, ne znam ni zašto nema obdukcija. Moguće je da je mnogo faktora u igri, recimo da njihov fond to ne pokriva, ili da je to dodatno opterećenje zdravstvenog kadra", navodi dr Milisavljević.

Ističe da je i te kako važno da se sazna šta sve kovid oštećuje i da, ako postoji mala mogućnost da se pomogne i da se sluh poboljša, nema razloga da neko ostane sa oštećenim sluhom posle preležane korone.

"Nije samo poenta spasiti život nego i vratiti kvalitet života ljudima koji su pre korone funkcionisali normalno", kazao je dr Milisavljević, prenela je TV "Prva".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.