Ne možete da zaspite? Ovo može da pomogne

Izvor: Mondo, 21.Mar.2018, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne možete da zaspite? Ovo može da pomogne

"Prva pomoć" iz kuhinje, da lakše utonete u san.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Skoro svaka druga odrasla osoba povremeno ima problema sa uspavljivanjem i/ili spavanjem, a ovaj problem najčešće pogađa žene starosti između 35 i 44 godine.

Kroz istoriju, ljudi su iskustveno utvrdili da nam određene namirnice i biljke pomažu da se opustimo i lakše utonemo u san, a ti saveti kretali su se od šolje toplog mleka, do čaja od kamilice recimo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Danas, nauka je potvrdila da neke biljke i neke vrste hrane stvarno mogu da pomognu, a zna se i kako "rade". Nutricionsta Rik Hej za portal Healthista objasnio je koje korisne nutrijente sadrže napici ili hrana za koju je dokazano da umanjuju probleme izazvane nesanicom.

Zeleni, crni i beli čaj

"Određene aminokiseline mogu da olakšaju uspavljivanje tako što hrane i umiruju nervni sistem", objašnjava Hej.

"Jedna od tih aminokiselina čija je efikasnost dokazana je i L-teanin, poznata i kao 'opuštajuća aminokiselina', kojom su bogati zeleni, crni i beli čajevi. Ova aminokiselina poboljšava kvalitet sna, a ublažava i simptome anksioznosti."

Kamilica

"Blagotvorno dejstvo kamilice po opšte zdravstveno stanje odavno je poznato. Ova biljka ima protivupalno dejstvo, potpomaže zarastanje rana, a smanjuje i rizik od dijabetesa i problema sa kardiovaskularnim zdravljem", kaže Hej.

"Ali, opšte je poznato da pomaže i kod problema sa spavanjem, a danas se zna da je tako zahvaljujući flavonoidu apigeninu koji sadrži, a koji vrlo efikasno ublažava simptome anksioznosti."

Ako niste raspoloženi za čaj, isti efekat možete postići udisanjem etarskog ulja kamilice. Dokazano je da inhalacija esencijalnim uljem kamilice snižava nivo hormona stresa - kortizola u organizmu.

Cimet

Cimet umiruje nervni sistem snižavajući nivo šećera u krvi.

"Ovo je važno za osobe koje se bude u sitne sati naizgled iz čista mira, jer je do toga u velikom broju slučajeva dolazi zbog naglog pada nivoa šećera u krvi", objašnjava Hej.

Mala činija žitarica sa cimetom, ili još bolje, kašičica cimeta u šolji čaja od kamilice mogle bi da vam pomognu da lakše zaspite i spavate mirnije.

Razlog više da se izležavate preko vikendaHoćete li se napokon naspavati?Za bolji san: Pola sata pre spavanja uradite OVO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.