Ne možete da spavate od vrućine? Evo nekoliko korisnih saveta

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 18:01

Ne možete da spavate od vrućine? Evo nekoliko korisnih saveta

Uz najavu novog talasa vrućina, otkrijte nekoliko saveta za dobro spavanje uprkos visokim temperaturama.

Dugi letnji dani su bez sumnje sjajni – idealni za zabave u bašti, izlete u prirodu, upijanje vitamina D i preko potrebnog pojačanja – ali problemi sa spavanjem mogu biti loša strana leta. Evo kako da se rashladite u vrućim noćima i dobro se naspavate.

Predlažemo vam 8 jednostavnih saveta za dobar san tokom leta

Bez obzira na to da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemate klima-uređaj ili ne volite da spavate u veštački hlađenoj prostoriji, evo nekoliko trikova pomoću kojih možete da pokušate da lakše zaspite.

Umirujuća kupka

Ako vas jutarnji tuš probudi, to je odlično, ali ako se borite sa letnjom nesanicom, možda biste želeli da se okupate u večernjim satima. Tuširanje ili kupanje pre spavanja pomaže vam da se lakše opustite od stresnog dana, opušta napetost mišića, ali i snižava telesnu temperaturu – sve su to dobri saveznici koji će vam omogućiti da brže zaspite. Možete dodati nekoliko kapi umirujućeg ulja poput lavande ili kamilice u kadu sa mlakom vodom.

Dišite naizmenično

Kada osetite da vam se nesanica uvlači u krevet, ne dozvolite da vam misli okupiraju um. Uzmite opuštajuće eterično ulje lavande i isprobajte sledeću tehniku disanja: zatvorite jednu nozdrvu i polako udišite miris kroz drugu, izdahnite i ponovite isto na drugoj strani. Ponovite ovo naizmenično disanje 4–5 puta dok istovremeno vizualizujete kako će sutra (ili šta god da vas drži budnim) proteći besprekorno.

Spavajte na desnoj strani

Još jedna jogijska tajna će vam pomoći da lakše zaspite u sparnim noćima. Kada legnete u krevet, lezite na desnu stranu, jer ležanje na desnoj strani tela aktivira suprotnu, levu stranu, koja je po energetskoj anatomiji ženska, i hladi i smiruje.

Evo još nekoliko saveta koji mogu pomoći vašem telu i umu u borbi protiv visokih temperatura.

Pre spavanja ohladite jastučnicu u zamrzivaču.

Spavajte u ohlađenim, vlažnim čarapama ili nanesite hladan omot na zglobove i zadnji deo vrata.

Ako se probudite tokom noći, utrljajte gel na bazi mentola na čelo da se ohladi ili držite termalnu vodu u spreju na noćnom ormariću.

Pre spavanja stavite vlažnu maramicu od flanela u frižider na sat vremena, a zatim je stavite na čelo kada idete u krevet.

Ispred ventilatora stavite 2–3 flaše napunjene ledom, koji će pomoći u rashlađivanju prostorije pre spavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.