Ne jedite ove namirnice uveče: Kvare san

Izvor: B92, 26.Sep.2023, 15:42

Ne jedite ove namirnice uveče: Kvare san

Ako želite da bolje spavate, obratite pažnju na to šta jedete uveče. Nutricionistkinja Šeril Litgo otkrila je da postoje namirnice koje ometaju san i koje će nas držati budnima do sitnih sati.

Grickalice

Koliko god da je zabavno sklupčati se u krevetu sa kesom čipsa, Šeril Litgo savetuje da to izbegavamo. Grickalice su pune soli, što nas može učiniti gladnijim i izazvati prejedanje.

Čokolada

Da, ponekad je teško odoleti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čokoladici, ali imajte na umu da ona sadrži kofein, teobromin i šećer, što je idealna kombinacija za sabotiranje sna.

Sir

Jedenje jakih sirevakakvi su čedar i parmezan neposredno pre spavanja može ubrzati rad srca. Takođe, sir sadrži aminokiselinu tiramin, koja nas čini budnima.

Sladoled

Ako inače imate problema sa spavanjem, klonite se sladoleda. Prema rečima nutricionistkinje, za ovu ukusnu užinu bolje je rezervisati dnevne, a ne večernje sate. Namirnice bogate šećerom, kao što su sladoled i slatkiši, u početku dovode do skokova nivoa šećera u krvi, koji zatim padaju dok spavamo. Kada se to dogodi, nivo kortizola raste i telo se budi iz sna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.