Ne idite na skijanje bez pripreme!

Izvor: Prva.rs, 30.Dec.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne idite na skijanje bez pripreme!

Neophodno je bar mesec i po dana pre odlaska na skijanje izvršiti fizičku pripremu za takve sezonske napore. Fizička priprema za skijanje je u velikoj meri zanemarena, posebno od strane onih kojima je skijanje jedina fizička aktivnost u toku godine.
Posledice koje se javljaju kod nesavesnih skijaša su najčešće povrede kolena, ramena, istegnuća mišića, razne mikrotraume mišićnog vlakna...
Ako ne želite da vam ove neprijatnosti diktiraju godinu koja je pred vama, dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << se pripremite.
Fizička priprema se najpre odnosi na opštu pripremu, odnosno na podizanje svih fizičkih sposobnosti na viši nivo. Nakon formiranja dobre osnove, počinje  specifična priprema . Tu spadaju  treninzi u kojima dominiraju vežbe za jačanje mišića koji učestvuju u pokretima koje skijaš izvodi.
To su najčešće izometrijske vežbe, vežbe za razvoj mišićne izdržljivosti, pliometrijske vežbe, kao i vežbe koje utiču na poboljšanje propriocepcije mišića. Ne treba zanemariti ni treninge pokretljivosti mišića kojima se znatno može smanjiti opasnost od povređivanja mišićnog tkiva.
Ukoliko imate manje povrede koje su nastale pre sezone , krenite u pripremanje znatno ranije kako bi ste sanirali povredu, nakon čega možete raditi i usmerenu pripremu.
Čak i dobro pripremljenim skijašima se preporučuje dobro zagrevanje pre izlaska na stazu jer i tada postoji rizik od povređivanja.  Drugim rečima, i na dobro pripremljenom mišiću može se javiti povreda izazavana naglim i intezivnim kontrakcijama ukoliko nije postigao određenu radnu temperaturu.
Marko Marinković je personalni trener ukoliko imate pitanje za njega pišite na pitajtefitnestrenera@prva.rs

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.