Naučnici na tragu moćima hipnoze

Izvor: B92, 14.Nov.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici na tragu moćima hipnoze

Prava priroda hipnoze oduvek je zbunjivala naučnike, jer su njeni mehanizmi potpuno nepoznati. Nedavno istraživanje daje prvi trag ka takvom otkriću.

Snimanjem pokreta očiju žene pod hipnozom i poređenjem rezultata sa pokretima očiju nehipnotisanih ljudi, istraživači su došli do zaključka da je hipnoza specijalno mentalno stanje, potpuno drugačije od normalne svesnosti.

Naime, kada je čovek pod hipnozom, on postaje skloniji halucinacijama i lakše prihvata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sugestije.

Ako u toku hipnoze ispitanika niko ne navodi na bilo kakvu aktivnost, on će nepomično sedeti i ući u mirno stanje uma, slično onom u stanju meditacije.

Kada se seansa završi, osoba se ne seća ničega, zaključili su naučnici sa Univerziteta Skvde u Švedskoj.

Debata

Neki veruju da se te stvari dešavaju zbog promena u moždanoj aktivnosti u toku menjanja stanja svesti. Drugi misle da pod hipnozom mozak funkcioniše na isti način kao kada je u budnom stanju, a da su na snazi drugi procesi, poput mašte.

Rešavanje te debate merenjem moždane aktivnosti veoma je nepouzdano jer se električni impulsi mozga mogu značajno promeniti od trenutka do trenutka čak i u normalnom stanju.

Međutim, prepoznavanje ponašanja koje se povezuje sa izmenjenim stanjem svesti, moglo bi da bude od pomoći.

Sve se, naime, vidi u očima.

Ispitavši jednu sredovečnu ženu koja je vrlo lako dospevala u hipnotisano stanje, naučnici su otkrili da ona tada trepće sporije i oko deset puta ređe nego što je normalno.

Kada pomeri pogled ka drugoj tački na prikazanom ekranu, njene oči se blago „uvuku", a pogled se kreće u prekidima, umesto glatko.

Takođe, gledajući sliku koja se pomera, njene oči su napravile nekoliko sporih pokreta napred i nazad.

Pošto ljudi gotovo da ne mogu svesno kontrolisati tu vrstu pokreta, vrlo je verovatno da niko ne može da ih lažira, a to svakako nisu mogli drugi nehipnotisani ispitanici.

Ovi rezultati nisu prvi te vrste; promena u očima i jedinstven „prazan" pogled odavno je primećen u hipnozi, a naučnici se nadaju da će zahvaljujući njemu konačno spoznati tu pojavu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici na tragu moćima hipnoze

Izvor: medio.rs, 14.Nov.2011

Prava priroda hipnoze oduvek je zbunjivala naučnike, jer su njeni mehanizmi potpuno nepoznati. Nedavno istraživanje daje prvi trag ka takvom otkriću.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.