Nanočesticama protiv raka?

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nanočesticama protiv raka?

Mlada francuska kompanija Nanobiotix počela je da pacijentima obolelim od sarkoma ubrizgava čestice, milion puta manje od debljine dlake kose, kojima se deset puta povećava dejstvo radioterapija, preneo je danas AFP.

Tako se pojavila nada da bi nanočestice, veoma mali proizvodi čija je primena poznata u elektronici i hemiji, mogle da se koriste i u medicini, pre svega za uništavanje raka, sarkoma, retke vrste tumora koja napada pre svega mišiće udova.

Prva faza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kliničkog ispitivanja usmerena je pre svega na ispitivanje bezopasnosti nanočestice hafnijum-dioksida (HfO2) koja bi, čim se nađe u tumoru, trebalo da poveća razorno dejstvo X zraka emitovanih tokom radioterapija, izjavio je Loran Levi, predsednik i osnivač "Nanobiotiksa".

Levi je naveo i da je za drugu fazu ispitivanja predviđena veća grupa pacijenata kako bi se pokazala delotvornost novog metoda, već ispitanog na miševima, kao i da se nada komercijalizaciji terapije do 2015. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.