Na šta se žale porodilje u Srbiji?

Izvor: B92, 29.Sep.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na šta se žale porodilje u Srbiji?

Porodilje u Srbiji najviše se žale na uslove smeštaja u porodilištima, ali i na mito i korupciju, pokazalo je istraživanje Ministarstva zdravlja o zadovoljstvu porodilja radom zdravstvene službe.

"Osim na uslove smeštaja, porodilje se najviše žale na mito i korupciju i zastarelost protokola porođaja", rekla je koordinator istraživanja Mirjana Živković-Šulović.

Ona je na nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je srednja ocena opšteg zadovoljstva uslovima u porodilištima u 2009. godini 3,92.

"Srednja ocena u vanbolničkim porodilištima je 4,46 što ne ukazuje na bolje uslove, već da je lakše organizovati rad u manjim zdravstvenim organizacijama", rekla je Živković-Šulović.

Istraživanje koje Ministarstvo sprovodi 19 meseci pokazalo je da nema pomaka u srednjoj oceni zadovoljstva.

Iako su definisani aspekti koji najviše utiču na zadovoljstvo porodilja izostala je akcija, rekla je ona i istakla da je potrebno poboljšati komunikaciju porodilje i zdravstvenog radnika, unaprediti rad izabranog ginekologa koji bi na vreme pripremio trudnicu i ostvariti bolje informisanje i ostvarivanje prava porodilja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.