Na pragu otkrića leka protiv ćelavosti

Izvor: B92, 22.Okt.2013, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pragu otkrića leka protiv ćelavosti

Naučnici su otkrili da su korak bliže rešenju problema ćelavost, nakon što su napravili kosu u laboratoriji.

Tim britanskih i američkih istraživača uspeo je da proizvede nove dlačice iz uzoraka tkiva. Kažu kako je potrebno sprovesti još istraživanja, ali i da njihova tehnika ima "potencijal za transformaciju" tretmana ćelavosti.

Dosad su naučnici otkrili kako da uspore proces opadanja dlaka, kao i kako da presade kosu, međutim, sada su otišli korak dalje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodeći novu kosu.

Tkivo su uzeli od sedam ljudi, a potom uspeli da proizvedu novu kosu koju su presadili na ljudsku kožu, nakon što je bila nakalemljena na leđima miševa.

Nakon šest nedelja nova kosa je počela da raste u pet od sedam slučajeva, odnosno počele su da se formiraju sitne dlake.

"Bliži smo rešenju problema ćelavosti, međutim, treba imati na umu da to još uvek nije potpuno rešenje. Ovo što smo sada postigli je dobar put za konačni lek protiv ćelavosti", prenosi BBC.

Foto: marin / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.