Moguće su kontracepcijske pilule bez hormona?

Izvor: S media, 17.Mar.2011, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće su kontracepcijske pilule bez hormona?

Konačno je otkrivena "fertilna privlačnost" jajašca i spermatozoida, pa se stručnjaci nadaju kontracepcijskim pilulama koje ne sadrže hormone i nemaju nuspojave.

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature, jajašce ispušta hormon progesteron kada je spremno za oplodnju, na koje spermatozoidi reaguju za manje od sekunde i počnu da se kreću brže. Kontraceptivne pilule trebalo bi da se umešaju u ispuštanje hormona, pa spermatozoidima jajašce neće više biti toliko privlačno.

Oralni kontraceptivi za žene koji su trenutno u upotrebi, iako su uglavnom sigurni, povećavaju rizik od određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nehormonske pilule protiv začeća?

Izvor: B92, 18.Mar.2011, 01:50

Istraživači su došli do otkrića kojim se otvara mogućnost da se stvore pilule za kontracepciju koje nisu bazirane na hormonima...Naime, pratili su signale između jajne ćelije i spermatozoida za vreme oplodnje...Laboratorijski eksperimenti su pokazali da hormon koji se nalazi u jajnoj ćeliji kao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.