Mitovi o muškoj neplodnosti

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitovi o muškoj neplodnosti

Želja za osnivanjem porodice je najveća želja čoveka – ali je nažalost mnogo parova koji nisu u mogućnosti da je ostvare.

Neplodnost se definiše kao stanje nemogućnosti začeća u toku jedne godine regularnih seksualnih odnosa bez kontracepcije. Taj period se skraćuje na 6 meseci kod žena starijih od 35 godina, i još više za one preko 40.

Iako većina smatra da je neplodnost ženski problem, 50% parova ne može da začne zbog muškarca.

Muška >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neplodnost je uglavnom vezana za kvalitet sperme: bilo da se radi o njenoj količini, pokretljivosti spermatozoida, veličini i obliku – sve to može uticati na sposobnost muškarca da napravi dete.

Varikocela je jedan od najčešćih uzroka muške neplodnosti – koji pogađa oko 40% pripadnika jačeg pola. Varikocele su grupa proširenih vena u skrotumu i uglavnom ne uzrokuju bolove i ne zahtevaju intervenciju.

Neki muškarci, međutim osećaju bol i imaju smanjenu plodnost. Proširene vene u skrotumu povećavaju njegovu temperaturu i na taj način utiču na proizvodnju spermatozoida.

Neplodnost kod muškaraca može biti uzrokovana i nekim hroničnim stanjima poput dijabetesa, ciroze jetre...

Droga i izlaganje zagađenjima takođe mogu oštetiti produkciju sperme. Alkohol, marihuana, heroin pa čak i neki lekovi koji se dobijaju na recept smanjuju plodnost.

Antibiotici, antacidi, antidepresanti, lekovi za pritisak – sve to utiče na kvalitet sperme.

Isto tako izlaganje teškim metalima kao što su olovo i živa negativno utiču na plodnost.

Na plodnost utiče mnogo toga i svaki pregled počinje sa detaljnom medicinskom istorijom i fizičkim pregledom.

Analiza sperme je ključna kod ispitivanja uzroka neplodnosti. Ona se analizira 3 meseca nakon izbegavanja stresa ili nakon bolesti jer temperatura može uticati na nju vrlo dugo.

Uzorci se pregledaju po nekoliko parametara: proverava se količina sperme, koncentracija, oblik i veličina. Rezultati umngome sužavaju potencijalne uzroke neplodnosti.

Muška neplodnost je jedna od najosetljivijih zdravstvenih problema i zbog toga oko nje kruži dosta mitova i glasina: Neki od njih su tačne ali ih je mnogo više puko nagađanje.

Jedna od takvih neistina je da vožnja bicikle utiče na plodnost – zašta ne postoje nikakve naučne potvrde. Međutim druga popularna priča, da sauna utiče na kvalitet sperme – je zaista tačna.

Povećana temperatura tela oštećuje spermatozoide i u skladu sa tim držanje laptopa u krilima ima isti, negativan, efekat.

I na kraju vrsta donjeg veša koju nosite zaista nije važna – to ne može uticati na vašu plodnost. Slobodno nosite kakve god žlite gaćice.

Sve što treba da znate o testisima

Veštački testisi spas za neplodnost

Da li i vama laptop prži testise?

Foto: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitovi o muškoj neplodnosti

Izvor: medio.rs, 06.Mar.2012

Želja za osnivanjem porodice je najveća želja čoveka – ali je nažalost mnogo parova koji nisu u mogućnosti da je ostvare.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.