Mikročipovi umesto testova na životinjama

Izvor: B92, 18.Avg.2013, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikročipovi umesto testova na životinjama

Naučnici su trenutno zaokupljeni pronalaženjem načina kako da proizvedu uređaj koji može da imitira organska tkiva, poput pluća i srca, što bi ubrzalo i pojeftinilo razvijanje novih lekova, koji trenutno zahtevaju testiranje na životinjama.

Razvoj i testiranje novih lekova je izuzetno težak i jako skup proces, i pre nego što bilo koji lek bude isproban na ljudima on mora da bude testiran na životinjama i po nekoliko puta, da bi se utvrdilo kako se ponašajau hemijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komponente leka i da li eventualno izazivaju neke štetne efekte. Naučnici već neko izvesno vreme ulažu veliki napor da smanje broj životinja koje se koriste u takvim eksperimentima i pronađu pouzdaniji i precizniji način ispitivanja novih lekova.

Jedan od mogućih načina je i onaj koji se razvija na Harvardu, a u pitanju je kreiranje mikročipova koji bi mogli da imitiraju strukturu i funkciju živih organa poput srca, pluća ili nekog drugog ljudskog organa. Svaki od ovih "organ-na-čipu" uređaja se sastoji od čistog fleksibilnog polimera koji sadrži šuplje mikrofluidne kanale poređane istim redom kao i u živim ljudskim ćellijama.

Ukoliko tim sa Harvarda uspe u svojoj nameri, naučnici su sigurni da bi im to olakšalo posao, višestruko ubrzalo razvoj novih lekova, a to takođe znači da više neće biti potrebno žrtvovati životinje u medicinske svrhe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.