Migrene povećavaju rizik od depresije

Izvor: NaDlanu.com, 06.Nov.2013, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrene povećavaju rizik od depresije

Osobe koje pate od migrene imaju prosečno dvostruko veći rizik za depresiju, piše stručni časopis "Depression Research and Treatment".

Kanadski naučnici Univerziteta Toronto koristili su podatke za više od 6.000 ispitanika, pri čemu se pokazalo da je prisutnost migrene povezana s većim šansama za razmišljanje o samoubistvu, posebno kod osoba mladjih od 30 godina. Rizik za depresiju i razmišljanje o samoubistvu bio je dodatno povećan kod pacijenata s težim migrenama, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << portal Pliva.Prema novim podacima, migrene pogađaju 1 od 7 žena i 1 od 16 muškaraca.Migrena je neurološko oboljenje koje karakteriše jaka glavobolja koja se javlja periodično i bol uglavnom zahvata polovinu glave. Bol je često praćen mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada u velikom broju slučajeva javlja takozvana aura. Migrenozne glavobolje su često u vezi sa menstrualnim ciklusom ili menopauzom, a za vreme trudnoće javljaju se vrlo retko. Mogu je uzrokovati i psihički stres, fizički napor, meteorološki uslovi ili nagle promene vremena, konzumiranje određene vrste hrane, alkohol...Izvor: B92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.