Mesto stanovanja utiče na krvni pritisak

Izvor: B92, 03.Okt.2014, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto stanovanja utiče na krvni pritisak

Život u blizini puta s gustim saobraćajem povezan je s većim rizikom za povišeni krvni pritisak, sugeriše istraživanje sprovedeno kod 5.400 ispitanika, piše portal Pliva.

Američki naučnici Univerziteta Braun izračunali su da učesnici istraživanja nastanjeni na udaljenosti do 100 metara od puta s gustim saobraćajem imaju prosečno 22 odsto veći rizik za visok krvni pritisak.

Kako piše "Journal of the American Heart Association", takve nalaze je moguće objasniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledicama izloženosti izduvnim gasovima automobila i buci prouzrokovanoj gustim saobraćajem.

Neke ranije studije su već povezale izloženost zagađenju povezanom sa saobraćajem s većim rizikom za bolesti srca.

Isto tako, izloženost hroničnoj buci je poznati faktor rizika za povišeni krvni pritisak, koji je jedan od glavnih faktora povezanih s infarktom, šlogom, srčanim i bubrežnim smetnjama.

Foto: jasleen_kaur / Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mesto stanovanja utiče na krvni pritisak

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2014

Život u blizini puta s gustim saobraćajem povezan je s većim rizikom za povišeni krvni pritisak, sugeriše istraživanje sprovedeno kod 5.400 ispitanika, piše portal Pliva...Američki naučnici Univerziteta Braun (Brown) izračunali su da su učesnici istraživanja nastanjene na udaljenosti do 100...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.