Izvor: eKlinika.rs, 16.Okt.2023, 15:01

Medicinsko otkriće: Formulisan tretman za efikasno lečenje sepse

Lečenje sepse je veliki izazov s obzirom na to da je reč o smrtonosnom oboljenju, ali naučnici sa University of Melbourne na pragu su medicinskog otkrića. Naime, istraživači su otkrili lek za lečenje sepse koji prelazi u sledeću fazu ispitivanja na ljudima.
Napravljena formula za lečenje sepse Naučnici iz The Florey –  najvećeg centra za istraživanje mozga na južnoj hemisferi, napravili su specijalnu formulaciju natrijum askorbata za lečenje sepse. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Dokazali su da formulacija koju su napravili ublažava smrtonosnu sepsu, a sledeća faza kliničkih ispitivanja počeće da se sprovodi širom Australije sledećeg meseca.
Obećavajući rezultati inicijalnog kliničkog ispitivanja u bolnici Austin Hospital u Melburnu, objavljeni u Critical Care, pokazuju da je natrijum askorbat, pH-izbalansirana formulacija vitamina C – efikasan u lečenju sepse.
Sepsa nastaje kada imuni sistem ne uspeva da se izbori sa infekcijom Vođa istraživačkog tima profesor  Yugeesh Lankadeva ističe da je sepsu izuzetno teško lečiti i da je često smrtonosna.
Sepsa čini 35–50 procenata svih smrtnih slučajeva u bolnici. Do nje dolazi kada imuni sistem ne uspe da se izbori sa osnovnom infekcijom, što dovodi do pada krvnog pritiska opasnog po život, otkazivanja više organa i smrti. U našem ispitivanju u Austin Hospital, pacijentima je dat natrijum askorbat u krvotok, što je rezultiralo obećavajućim poboljšanjima na više organa – objasnio je profesor Lankadeva i najavio da će sledeća faza istraživačkog projekta biti ponuđena u jedinicama intenzivne nege u Adelaidu, Melburnu, Pertu, Brizbejnu, Alis Springsu i Sidneju.
Dejstvo leka za lečenje sepse pokazalo 3 važna poboljšanja stanja – Regrutovaćemo 300 odraslih septičkih pacijenata da dobiju ili našu formulaciju ili placebo, kao i normalnu bolničku negu. Rezultati će nam pomoći da prikupimo podatke kako bismo utvrdili efikasnost naše formulacije – naveo je profesor Lankadeva, objašnjavajući kako će izgledati dalje ispitivanje potencijalnog leka za lečenje sepse.
Direktor intenzivne nege u Austin Hospital u Ostinu, profesor Rinaldo Bellomo, rekao je da je prethodni deo ispitivanja u njegovom odeljenju uključivao 30 odraslih pacijenata sa sepsom, između oktobra 2020. i novembra 2022. Dok su primali bolničku intenzivnu negu, polovina pacijenata je nasumično raspoređena da primaju natrijum askorbat, a druga polovina placebo. Studija je otkrila da pacijenti sa sepsom, koji su primali terapiju natrijum askorbatom:
proizvode više urina, što je znak poboljšane funkcije bubrega potrebno je manje klinički korišćenog leka, noradrenalina, kako bi se povratio krvni pritisak pokazali su se znaci poboljšane funkcije više organa. Zabeležen oporavak za 3 sata – Sepsa je najveći ubica u jedinicama intenzivne nege u Australiji i širom sveta. Često se razvija tako brzo da su pacijenti već kritično bolesni kada stignu do bolnice. Lečenje koje deluje brzo, bezbedno i veoma efikasno bi apsolutno promenilo igru – istakao je profesor Bellomo.
Profesor Clive May, istraživač na ovom projektu, proveo je više od 20 godina istražujući kako sepsa uzrokuje otkazivanje organa, posebno u mozgu i bubrezima.
– Pokazujući smanjene nivoe kiseonika u tkivima kod sepse, identifikovali smo natrijum askorbat kao mogući tretman. Videli smo dramatične rezultate u našem radu sa pretkliničkim studijama, gde je izuzetno visoka doza natrijum askorbata rezultirala potpunim oporavkom za samo tri sata, bez neželjenih efekata. Ohrabrujće je videti da se sve te godine mukotrpnog istraživanja isplate tretmanom koji je sada dostupan pacijentima – smatra profesor May.
Show less
Članak Medicinsko otkriće: Formulisan tretman za efikasno lečenje sepse se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Lek protiv raka vraća sposobnost imunog sistema da se bori protiv tumora

Izvor: eKlinika.rs, 16.Okt.2023

Novi, bio-inspirisani lek protiv raka vraća efikasnost imunih ćelija u borbi protiv raka, otkrio je tim koji predvode istraživači sa University of Texas u Ostinu. Naučnici su u eksperimentu na miševima otkrili da kod onih koji imaju melanom, rak bešike, leukemija i rak debelog creva, lek usporava...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.