Manjak sna - 12 kg viška godišnje

Izvor: B92, 12.Apr.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak sna - 12 kg viška godišnje

Ako ne budete dovoljno spavali, posledice svojih navika prvo ćete primetiti na vagi. Naime, zbog neodgovarajućeg odmora, telo nema snage za normalno funkcionisanje, pa se metabolizam usporava, a kilogrami gomilaju.

Prema novim saznanjima, manje od pet i po sati sna nepovoljno će se odraziti na vašu liniju. Posledice manjka sna videćete čim stanete na vagu.

Čak ako ništa ne promenite u ishrani i navikama fizičke aktivnosti, promene u metabolizmu mogu uzrokovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porast telesne mase. Možda je to odgovor na pitanje zašto se ljudi s godinama debljaju, jer im istovremeno san postaje sve lošiji.

Takođe, to može biti objašnjenje zašto radnici u noćnim smenama, koji se muče da danju nadoknade san, obično vode tešku borbu s kilogramima.

Naime, naučnici iz Bostona uporedili su dejstvo spavanja na 21 ispitaniku-dobrovoljcu u periodu od šest meseci.

Započeli su s deset sati noćnog sna, ali tokom istraživanja smanjeno je na pet i po sati, i to ne samo noću, nego u bilo kom trenutku dana kada se ispitanici osete umornim.

Rezultati govore da je redukovanje sna dovelo do pada aktivnosti metabolizma prosečnih 12 odsto.

Naučnici su izračunali da, kada ispitanici spavaju manje od pet i po sati, dnevna potrošnja kalorija smanjuje se za 120 dnevno. Kada bi tako bilo cele godine, dobili bi 12 i po kilograma samo zbog nedostatka sna.

Ta energija je potrebna za održavanje normalnog funkcionisanja organizma, kao što su disanje i rad srca.

Ako se ona smanjuje, manje kalorija će biti potrošeno na bazične funkcije i ta energija će se pretvoriti u nove kilograme.

Vođe istraživanja smatraju da se tako može objasniti zašto rad u noćnim smenama donosi ljudima probleme s kilogramima, gojaznošću i dijabetesom.

Njihov telesni sat je poremećen, danju ne spavaju podjednako kvalitetno kao što bi spavali noću, a metabolizam se usporava.

"Dovoljno sna važno je za zdravlje, a za najbolje dejstvo, važno je da spavate noću", zaključuju naučnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.