Male boginje: Broj obolelih u Evropi utrostručen

Izvor: Mondo, 13.Feb.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male boginje: Broj obolelih u Evropi utrostručen

Broj obolelih od malih boginja u Evropi se prošle godine utrostručio u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Evropski centar upozorio je da se i dalje pojavljuju novi slučajevi, jer je nivo imunizacije nizak.

Više od 14.400 slučajeva je prijavljeno u 30 zemalja prošle godine, u poređenju sa oko 4,600 obolelih u godini pre toga.

Evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zvaničnici su saopštili da u Rumuniji, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj vlada epidemija malih boginja.

Od 2016. godine registrovano je 50 smrtnih slučajeva povezanih sa malim boginjama.

Ozbiljne komplikacije događaju se uglavnom deci mlađoj od pet godina, te je zbog toga poželjna visoka stopa vakcinacije, odnosno ona treba da bude najmanje 95 odsto, navela je američka agencija.

Kako razlikovati ovčije boginje od morbilaZašto su opasne male boginjeEpidemiju morbila zaustaviće samo vakcinacija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.