Maj - mesec alergija: Kako se zaštititi? VIDEO

Izvor: B92, 04.Maj.2021, 11:15

Maj - mesec alergija: Kako se zaštititi? VIDEO

Toplije vreme i boravak u prirodi donosi nam kijanje, kašljanje, crvenilo očiju, promuklost - simptome koji se javljaju kada polenovo zrno uđe u respiratorne organe, usled čega nastaje hemijska reakcija sa našim telesnim tečnostima.

U ovom periodu od alergena je najviše zastupljen polen drveća.

"Polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najpre polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alregeni potencijal. Zatim, tu su platan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrbe, jasen, javor, orah, kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme, poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa", objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Mirjana Mitrović kaže da ljudi treba da prate izveštaje o vrednostima alergena kako bi uskladili svoje aktivnosti, ali opšta preporuka za alergične osobe je da ne provetravaju prostoriju ujutru, već u poslepodnevnim časovima, zatim da izbegavaju direktan kontakt sa alergenima u prirodi, kao i da se pridržavaju propisane terapije, a ne da se leče sami.

"U ovom periodu se najčešće žale oni koji nisu na vreme krenuli sa terapijama. Toaleta nosa je najbitnija, dakle tri do četiri puta dnevno treba ispirati sluzokožu nosa, pri čemu se koristi fiziološki rastvor ili rastvori morske soli. Oni koji imaju prepisanu terapiju treba da je uzmu neposredno pred izlazak u prirodu, a zbog insekata preporučljivo je čak i da sa sobom ponesu antihistaminik", kaže Ana Nikolić iz Udruženja pacijenata "Alergija i ja".

Kako pročitati vrednosti merenja prisutnosti polena u vazduhu pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.