Luk dnevno za bolje zdravlje

Izvor: B92, 12.Feb.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luk dnevno za bolje zdravlje

Bez crnog luka, gotovo nijedna kuhinja sveta ne bi bila ista. Osim što je univerzalni dodatak jelima, ova namirnica je i veoma zdrava.

Luk se upotrebljava u ishrani barem 3.500 godina i predstavlja jednu od najstarijih kultivisanih biljaka.

Osim toga, to je prava superhrana koja pomaže u lečenju mnogih bolesti, uključujući i neke vrste kancera, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa tipa 2, katarakte i drugih.

Crni luk se ponaša kao moćan antibiotik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji pomaže u ublažavanju posledica trovanja hranom.

Na stotine naučnih istraživanja pokazala su da jača imunitet, bori se protiv rasta mnogih vrsta tumora, pomaže uspostavljanje hormonalnog balansa i slično.

I bez obzira na to što se crveno vino smatra namirnicom broj jedan za zaštitu srca, crni luk je efikasniji.

Mnogi čak smatraju da Francuzi, koji tradicionalno unose mnogo zasićenih masti, zdravlje svog kardiovaskularnog sistema duguju upravo luku, koji se često nalazi na njihovoj trpezi.

On snižava holesterol, sprečava otvrdnjavanje arterija, povećava elastičnost krvnih sudova i pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Podjednako impresivni su i brojni dokazi da je crni luk antikancerogen.

Iako niko nema zablude da on sam može da izleči rak, sigurno je da predstavlja odličnu dopunsku terapiju.

Takođe, pokazao se odličnim i u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i gojaznosti. Tako, uz adekvatno smanjenje unosa masnoća i šećera, luk normalizuje nivo šećera, a time i vaš apetit.

Zato, predlažemo vam da svakog dana pojedete po jedan crni luk srednje veličine.

Dobra stvar je da korisna svojstva zadržava i kad je skuvan, ali bi ipak trebalo da prednost date svežem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.