Lečio je kraljevsku porodicu, lečiće i nas

Izvor: Mondo, 25.Maj.2016, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečio je kraljevsku porodicu, lečiće i nas

Doktor Nadi Hakim iz Velike Britanije, jedan od najpoznatijih hirurga u svetu, koji je dosad izvršio više od 2.000 transplantacija bubrega, uskoro će doći u našu zemlju kako bi kolegama iz Srbije pomogao svojim iskustvom.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Dr Hakim, koji je inače bio i lekar britanske kraljevske porodice i koji je 1995. godine prvi u Londonu izveo transplantaciju pankreasa, narednih šest meseci radiće u Srbiji, piše "Kurir".

"Transplantacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pankreasa u svetu se koristi za lečenje dijabetesa. Međutim, u Srbiji se to još uvek ne primenjuje u meri u kojoj bi trebalo. Nadam se da ću srpskim hirurzima pomoći da započnu da rade ovakve operacije, koje su vrlo važne za veliki broj pacijenata", rekao je dr Hakim, koji je tokom svoje karijere izveo više od 2.000 transplantacija bubrega, 345 transplantacija pankreasa, a veoma je poznat i u hirurškom lečenju ekstremne gojaznosti.

Dr Hakim se u Britaniji smatra pionirom revolucionarne tehnike u transplantaciji bubrega, koja omogućava znatno kraće vreme trajanja operacije i brži oporavak.

"Čuo sam da je jedan centar u Srbiji u kojem se vrši transplantacija organa prošle godine morao da bude na neko vreme zatvoren zbog pojave infekcije. Problem s higijenom prvo bi trebalo rešiti. To ne zahteva neko posebno izdvajanje finansijskih sredstava, a vrlo je važno za sve. Posetio sam i neke privatne klinike, koje se mogu porediti sa onima u Evropi. Srbija bi trebalo da radi na tome da se standardi i tehnologija koji se primenjuju u privatnim klinikama primene i u državnim ustanovama", zaključuje ovaj doktor.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.