Lečenje sajber nožem o trošku RFZO

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje sajber nožem o trošku RFZO

Najteži pacijenti sa tumorima i metastazama na mestima do kojih je teško doći hiruškim putem, od nedavno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) mogu otići na zahvat takozvanim sajber nožem u Tursku.

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je da su prošle godine na tu metodu lečenja otišla dva pacijenta o trošku fonda, a da je nedavno, ove godine otišao još jedan pacijent.

RFZO za lečenje "sajber nožem" plaća 7.000 evra, ali je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pacijent ima odgovarajuću medicinsku indikaciju za to.

Na ovaj zahvat u Tursku upućuju se samo medicinski najteži slučajevi, i to na predlog konzilijuma lekara, odnosno stručne komisije koji čine neurolozi i neurohirurzi.

Ta intervencija može da se obavi u bolnici "Maslak” u Istanbulu, koja radi u okviru lanca "Adžibadem”, gde je na odeljenju kardiohirurgije operisano više od 250 pacijenata iz Srbije koji su bili na listama čekanja.

"Sajber nož" je preciznija i skuplja tehnika od "gama noža", najsavremenijeg aparata za lečenje tumora mozga.

Na lečenja tom tehnikom koja košta oko 6.000 evra, prošle godine o trošku osiguranja iz Srbije upućeno je 75 pacijenata, a od početka ove godine tridesetak, rekla je Mirosavljević.

"Sajber nož" zasad imaju bolnice u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj i Turskoj.

Reč je o neinvazivnoj metodi koja se najčešće primenjuje kod onih stanja kod kojih je nemoguća operacija ili kod kojih nije moguće hiruškim putem doći do tumora.

Tehnika je preciznija od drugih radiohirurških postupaka, a sistemi se sastoje iz linearnog akceleratora (LINAC), čiji snop se robotom usmerava na određenu tačku na telu.

Precizna pozicija se određuje rendgenskim kamerama, a iako je sajber nož efikasniji od drugih metoda, uspešnost lečenja zavisi od vrste i stadijuma tumora.

Stručnjaci ukazuju da ta tehnika ne može da izmeni prirodu bolesti, već da uspori ili zaustavi njeno napredovanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Operacije sajber nožem u Istanbulu o trošku RFZO

Izvor: Akter, 05.Maj.2012

Najteži pacijenti sa tumorima i metastazama na mestima do kojih je teško doći hiruškim putem, od nedavno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje mogu otići na zahvat sajber nožem u Tursku

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.