Kućni ljubimci leče astmu, ekceme i stres

Izvor: Vesti-online.com, 24.Nov.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kućni ljubimci leče astmu, ekceme i stres

Naučne studije pokazuju da prisustvo kućnog ljubimca pozitivno utiče na odrasle i decu, i na njihovo oporavljanje od astme i ekcema, rečeno je juče na tribini o značaju pasa i ostalih kućnih ljubimaca za zdravlje dece.

Dermatolog Gorana Isailović navela je da rezultati istraživanja na medicinskom fakultetu u Bostonu i Sinsinatiju, objavljeni u stručnoj literaturi 2010. godine, pokazuju da pas može biti koristan u ublažavanju simptoma dečjeg ekcema.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njenim rečima, deca iz seoskih sredina ređe imaju astmu nego deca u gradu upravo zato što su više izložena kontaktu za većim brojem životinja.

Profesor na beogradskom Veterinarskom fakultetu Nikola Popović je kazao da naučna istraživanja u više zemalja, među kojima je i Japan, pokazuju da kućni ljubimci mogu biti korisni za zadovoljavanje nekih psiholoških potreba ljudi, ali i za umanjivanje stresa, od koga danas pati veliki deo populacije u celom svetu.

"Deca koja imaju kućog ljubimca često imaju više samopouzdanja, mogu bolje razviti empatiju i ubrzati proces jezičke komunikacije" rekao je Popović.

On je naveo rezultate istaživanja prema kojima je stepen anksioznosti manji kod odraslih koji imaju kućnog ljubimca i zaključio da odnos sa ljubimcem može da kompenzuje frustracije pruzrokovane potiskivanjem psiholoških potreba, među kojima su neposredna komunikacija, dodirivanje i iskrenost u manifestacijama osećanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.