Kravlje srce leči osetljive zube

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravlje srce leči osetljive zube

Lekari tvrde da su našli trajno rešenje za ljude koji pate od osetljivosti zuba zbog povlačenja desni. Reč je o svojevrsnoj zakrpi za desni koja se pravi od tkiva kravljeg srca.

Više od polovine odraslih ljudi u Velikoj Britaniji pati od povlačenja desni poznatog i kao gingivalna recesija koju uzrokuju starost, bolesti desni, trošenje zuba i preterano četkanje.

Tokom vremena koren zuba koji je mnogo osetljiviji zato što na površini nema gleđ, biva sve više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogoljen.

Do sada su zubari savetovali pacijentima da koriste mekše četkice i paste za osetljive zube, kao i da izbegavaju kiselu hranu, ali takve mere mogu samo da spreče pogoršavanje simptoma – desni ne mogu ponovo izrasti.

U nekim slučajevima, zubari stavljaju punjenje u ravni desni, ali to zahteva brušenje zdravog zuba i dalji rad ukoliko plomba ispadne.

Ipak, prošle godine zubari su počeli da nude navlake napravljene od doniranog ljudskog tkiva ili tkiva uklonjenog sa nepca pacijenta.

Kada se jednom presade, krvni sudovi penetriraju u kolagen tkiva i desni ponovo počinju da rastu.

Sada tim nemačkih i švajcarskih istraživača istu tehniku izvodi uz pomoć tkiva kravljeg srca, što ovaj zahvat čini mnogo dostupnijim.

Istraživači predvođeni lekarom dr Šaramom Ganatijem sa Univerziteta u Frankfurtu i stomatologom dr Markusom Šlijem, kažu da novi metod rezultira snažnijim desnima čvršće pripijenim uz zub koje u potpunosti prekriju ogoljeni koren u polovini slučajeva.

Iako je potrebno još istraživanja na ovom polju, autori studije smatraju da ovakav metod može doprineti mnogo lakšem životu pacijenata.

Studija je objavljena u žurnalu „Medicina glave i lica" (Head and Face Medicine).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.