Koliko smo tolerantni prema različitostima? Pročitajte ispovest devojke koja ima invaliditet

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko smo tolerantni prema različitostima? Pročitajte ispovest devojke koja ima invaliditet

"Momci su bili grozni prema meni. Jedan sa kojim je izašla je doslovno pobegao kada ju je video, a zatim je poslao poruku: 'Ta tvoja noga je previše čudna. To me nimalo ne uzbuđuje, baš naprotiv'."

Studentkinja Devon Taverner-Hailou (20) ispričala je kako je prolazila kroz pakao pokušavajući da pronađe srodnu dušu sve do gostovanja u emisiji na BBC. Prisetila se propalih izlazaka.

"Jednog momka sam upoznala putem aplikacije za upoznavanje, dopisivali smo se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od godinu dana i bila sam uzbuđena što ćemo se napokon upoznati. Šetali smo parkom i pričali, i taman kada sam pomislila da je sve jako dobro prošlo, rekao je: 'Tako si lepa, to je takva šteta'. Potom je izmislio da mora do toaleta i više se nije pojavio. Ostavio me je u parku“, ispričala je, a preneo je 24sata.hr.

Malo kasnije joj je poslao poruku: "Ta tvoja noga je previše čudna. To me nimalo ne uzbuđuje, baš suprotno. Nemoj više da me kontaktiraš.“ Bila je, kaže, slomljena kada je to pročitala. Nije mogla da prestane da plače.

"Pitala sam ga da li bar može da se vrati do parka i da mi pomogne da pronađem put nazad, ali je odgovorio da ne želi ništa sa mnom, a zatim me je blokirao. Bila sam u strašnom šoku“, dodala je.

To nije bilo prvi put da joj se dogodilo nešto tako grozno zbog proteze. Naime, Devon se rodila sa retkim poremećajem, sa proksimalnim fokalnim femoralnim nedostatkom (PFFD). Drugim rečima, rođena je bez bedrene kosti. Uz to je i potpuno gluva.

"Donji deo moje leve noge je pričvršćen za kuk, a to znači da je ta noga mnogo kraća od druge pa moram da nosim protezu. Svesna sam svoje noge i načina na koji govorim, a nakon nekoliko loših iskustava, jednostavno više nemam želju da izlazitim i postala sam depresivna, iako sam po prirodi društvena i vesela“, rekla je.

Jednog dana ona i njena mama odlučile su da gostuju u emisiji "21 Again" i to je nešto što joj je, kaže, potpuno promenilo život. Serijal prati živote pet majki i njihovih ćerli koje sve zajedno žive mesec dana u istoj kući. Majke su na neki način uronjene u svetove svojih ćerki, dobijaju mladalački izgled i pokušavaju da dožive i shvate ono što im ćerke prolaze, od izgleda, izlazaka, društvenih mreža, do rodne i seksualne tematike.

Pogledajte najavu za tu emisiju OVDE.

Devon inače živi s majkom, očuhom i sedmogodišnjom sestrom u Eseksu u Velikoj Britaniji, a tokom snimanja ove emisije upoznala je, kaže, divne devojke koje su je zaista prihvatile takvom kakva jeste.

"Zbog toga sam se počela da se osećam samouvereno, to me je izvuklo iz loše faze“, rekla je ova hrabra devojka.

Emisija je pomogla da budem pozvana na audiciju za Candoco Dance Company, modernu plesnu grupu u kojoj igraju i ljudi sa invaliditetom i oni koji to nisu. Osim toga, dobila je priliku da upozna umetnicu u šminkanju, Jasmin Senior.

"Susret s njom je bio neverovatan. Bilo je to kao sresti se sa davno izgubljenom sestrom. Možemo da razgovarmo o svemu, ali i o stvarima koje samo nas dve razumemo“, ispričala je Devon.

Jasmin joj je rekla da razmisli o operaciji uklanjanja stopala kako bi mogla da nosi protezu koja se savija u kolenu, ali ona još nije zainteresovana za to,ali će razmisliti.

"Da nemam PFFD mislim da bih bila sportista ili balerina. Ambicije su mi da pokrenuti magazin za mlade ljude s invaliditetom i da pišem knjige za decu sa likovima koji su uprkos invaliditetu ostvarili svoje snove“, kaže Devon, a prenosi The Sun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.