Koje opasnosti vrebaju na plaži?

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje opasnosti vrebaju na plaži?

Bakterije i paraziti mogu izazvati opasne bolesti ako niste dovoljno oprezni, a možete ih „pokupiti" i u blistavoj vodi. Evo čega sve treba da se čuvate na plaži.

Trovanje hranom

Stafilokoka se brzo razvija u majonezu koji je predugo bio na suncu. Za jedan sat ova bakterija može da napadne vašu hranu a za period do 4 sata vi možete početi da osećate simptome – dijareja, povraćanje. Uvek nosite hranu u dobro izolovanom frižideru na plažu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ako nosite meso za roštilj, kuvajte ga pre toga duže nego inače.

Nezaštićene ruke i stopala

Iz inficiranog izmeta pasa lutalica i mačaka možete zakačiti opasnu infekciju koja se ispoljava plikovima i svrabom. Sa druge strane, postoji i veća opasnost od hepatitisa B ili HIV-a. Retko se medicinski otpad nalazi na plažama, ali ako vam se desi, povratka nema. Od HIV-a je malo manji rizik, osim ako igla nije skoro iskorišćena jer virus ne opstaje dugo na vazduhu.

Morske vaši

Iako mislite da ako nema ajkula plivanje je bezbedno, ne zaboravite morske vaši i vrlo neprijatan svrab u predelu kupaćih kostima. Ako mislite da ćete ih ispiranjem skinuti, zapravo možete samo goru situaciju da napravite. Sveža voda ih ubija ali i sipušta toksin koji izaziva nesnosan svrab. Skinite kupaći i isperite mesto sapunom.

Zagađena voda

Gutanje vode može ugroziti vaše zdravlje jer se kišnicom povećava nivo ešerihije koli. Voda se uredno testira i svi plivači bi trebalo da budu obavešteni o sigurnosti u njoj. Kada nosite školjke sa sobom, retko vam pada na pamet šta zapravo vučete u torbi. Nosite sa sobom insekte, bakterije, viruse pa čak i naftne proizvode.

Virusi

Na plaži treba da čuvate decu kao što ih čuvate kod kuće. Deca vole da dele igračke, odeću ili hranu sa drugima. Sve to na plaži treba da bude sasvim lično i da se ne deli, a kada dođete kući, sve obavezno isperite sapunom.

Peščane zamke

Možete se odlično zabaviti dok zakopavate nekoga u pesak, ali time rizikujete njegov život. Pesak se vrlo bro može pretvoriti i zamku iz koje se teško možete izvući, a pod pritiskom grudni koš može da pukne i prestajete sa disanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.