Kalijum - gde ga naći i čemu koristi

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalijum - gde ga naći i čemu koristi

Brojne studije tvrde kako povećan unos kalijuma i manji unos soli, mogu da smanje rizik od moždanog udara za 21 posto i utiču na smanjenje rizika od razvoja srčanih oboljenja.

Kalijum štiti krvne sudove od oksidativnog oštećenja i krajeve krvnih žila od zadebljanja.

Imajte na umu kako bi odrasle osobe trebalo da unesu oko 4,700 mg kalijuma dnevno, jer previše kalijuma, koji se često unosi putem suplemenata, može da bude opasno. Zbog toga bi ipak trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se držite prirodnih izvora ovog minerala, prenose Vijesti.

Evo koje vam namirnice mogu pomoći u postizanju dnevnog cilja kada je unos kalijuma u pitanju:

Krompir

Slatki krompir, a ne banane, namirnica je koja je na vrhu popisa kada je unos kalijuma u pitanju. Jedan slatki krompir sadrži čak 694 mg kalijuma i samo 131 kaloriju, a uz to obiluje vlaknima i beta- karotenom.

Sos od paradajza

Svež paradajz je dobar, ali sos ili pire od paradajza još su bolji izvor kalijuma. Jedna četvrtina šoljice pirea od paradajza sadrži 549 mg kalijuma, dok sok od paradajza sadrži više od 400 mg. Ako volite kuhinju s ukusom paradajza i želite da povećate unos kalijuma, znate šta vam je činiti!

Listovi cvekle

Jeste li ikada kupili svežu cveklu i bacili zeleni deo, odnosno listove? Ako je odgovor potvrdan, vreme je da promenite naviku. Kuvani zeleni deo cvekle zaslužuje mjesto na vašem tanjiru jer samo pola šoljice sadrži 644 mg kalijuma.

Banane

Kada razmišljamo o hrani koja obiluje kalijumom, banane su prva namirnica koja većini pada na um. Jedna banana srednje veličine sadrži više od 400 mg ovog minerala, a banane su takođe i odličan izbor kada vas uhvati glad – zasitiće vas i podstaći rad metabolizma.

Mleko

Izvor kalijuma kog se nikada ne biste setili je mleko – jedna šoljica nemasnog mleka sadrži 382 mg kalijuma. Ako niste veliki obožavatelj mleka, "zamaskirajte" njegov ukus tako što ćete ga dodati u šejk.

Sok od pomorandže

Jedan od najzdravijih dodataka vašem doručku je sok od pomorandže, a 3/4 šolje ovog soka sadrže 355 mg kalijuma. Naravno, kada ste god u mogućnosti birajte sveži sok od tog voća, jer je odličan izvor i kalcijuma, folata i nekoliko B vitamina.

Foto: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.