Kakvu ribu nam prodaju na pijacama

Izvor: Mondo, 18.Dec.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvu ribu nam prodaju na pijacama

Sezona je posta. Pročitajte kakva riba se prodaje na pijacama, ali i kako da znate da li je ono što vam nude sveže.

Naučni institut za vetirinarstvo Srbije potvrdio je da je riba sa beogradskih pijaca u potpunosti ispravna, saopštile su Gradske pijace.

Kako se navodi, Javno komunalno preduzeće Gradske pijace Beograd je prošle nedelje naručilo komercijalnu analizu zdravstvene ispravnosti rečne i morske ribe.

Uzorkovanje šarana, pastrmke, bele ribe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << smuđa, babuške, kečige, tostolobika, oslića i papaline, metodom slučajnog uzorka, obavljeno je tokom prethodne nedelje, uoči najveće posne srpske slave, Nikoljdana.

"Ispitivanje ribe na prisustvo teških metala, parazita i biohemijske supstance histamina obavio je Naučni institut za vetirinarstvo Srbije i potvrdio da je riba sa beogradskih pijaca u potpunosti ispravna i da ispunjava sve uslove u skladu sa Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa", precizira se u saopštenju.

Gradske pijace, kako se dodaje, i dalje predstavljaju jedinu maloprodajnu tržišnu instituciju u Srbiji, koja sprovodi monitoring program, radeći preko 650 različitih analiza na više od 170 proizvoda godišnje.

Ceneći interese građana Beograda i poslovnih partnera, pred novogodišnje i božićne praznike, Gradske pijace obaviće i peti krug analize namirnica, odnosno zdravstvene bezbednosti mlečnih, suvomesnatih proizvoda, kao i svežeg mesa, napominje se u saopštenju.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Kako ćete znati da li je riba sveža?

Dobro je pogledajte: riba koja nije sveža ima bledu boju, pigmentacija krljušti je slabija, nema sjaj. Takođe, sveža riba bi trebalo da bude sluzava, ali ta sluz je providna "čista", a ne zamućena, "mlečna", što je slučaj kod ribe koja nije skoro ulovljena.

I oči ribe vam mogu reći da li je treba kupiti ili ne. Riba koja nije bila zamrzavana, i koja je skoro ulovljena, ima sjajne oči, koje nisu upale.

"Mušterije koje se razumeju uvek pipu ribu jer ona koja je sveža ima elsatičnu kožu, a bajata nema. Znače, pipnite prstom kožu - ako ostane udubljenje znači da ne treba da je kupite, a ako se koža odmah vrati znači da je riba sveža", objasnio nam je prodavac ribe na pijaci "Bajloni" u Beogradu, i dodao da tražite od prodadvca kesu, da ne pipate ribu golim rukama.

"Zamislite kada bih svima dao da je pipnu! Džabe onda što je sveža, a ispipana prljavim rukama."

Što se mirisa tiče, birajte ribu koja "smrducka" na reku ili na more, na biljke među kojim je živela. Riba koja nema miris je verovatno bila zamrznuta, a ona koja "miriše" kiselkasto sigurno je bajata.

I na kraju, ako je čistite sami kod kuće, znajte da unutrašnji oragani takođe mogu da ukažu na to da li ste dobro izabrali. Bubrezi treba da budu crveni, kao i svi drugi organi, da deluju sveže, kao da su još u funkciji.

Ako niste sigurni u to da li znate da prepoznate svežu ribu ili ne, onda kupite zamrznutu, u supermarketu, jer je i to bolje od bajate ribe, za koju ne znate gde je ulovljena. Duboko zamrzavanje hrane ubija mnoge bakterije, samo proverite rok trajanja na pakovanju.

Držite se one narodne izreke: peci ribu dok joj ne ispadnu oči, da ne bi ispale tebi kada je budeš jeo.

Kako se sprema riba:Recept sa Svete GoreLosos u medu i senfuŠkarpina, list i hobotnicaKako Bogdan Diklić priprema zubatac

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.