Kako veganski način ishrane utiče na telo?

Izvor: B92, 09.Jan.2020, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako veganski način ishrane utiče na telo?

Kad ishranu koja uključuje namirnice životinjskog porekla zamenite biljnom, reakcija tela je neminovna i ona zavisi od godina starosti, smatraju stručnjaci.

Telo će osećati potrebu za nekim vitaminima i mineralima u različitim životnim periodima.

Nutricionista Dženi Karson je otkrila šta se može dogoditi pripadnicima različitih starosnih grupa koji odluče da probaju veganski način ishrane, kao i na unos kojih mikronutrijenata je potrebno obratiti pažnju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Od 20 do 30 godina

"Ovo su godine kad je potrebno posebnu pažnju obratiti na kosti i detoksikaciju jer ishrana u ovom period života utiče na kasniji život. Za energiju i upravljanje stresom važni su vitamini grupe B i magnezijum, a osobe koje vežbaju i žene moraju da prate unos gvožđa i kalcijuma", pojasnila je Karson.

Ona je dodala da je vrlo važan vitamin B12, koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla.

"Neophodno je unositi vitamin B12 u obliku suplemenata. Najčešći simptom nedovoljnog unosa vitamina B12 je umor. Nedostatak energije je rezultat uloge vitamina B12 u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koja transportuju kiseonik do ćelija u telu koje proizvode energiju", rekla je Karson. Od 30 do 45 godina

U ovoj životnoj fazi najveći efekat na ljudsko zdravlje imaće roditeljstvo i period pred menopauzu.

"Važno je kvalitetno spavati i opuštati se. Fokus bi trebao da bude na dovoljnom unosu magnezijuma, B vitamina, kalcijuma i vitamina D i K. Kako telo stari, sposobnost varenja hrane može opadati, pa je važno posvetiti se i tom segmentu. Razmislite šta ćete pojesti i izbegavajte namirnice za koje ste uočili da vam prouzrokuju smetnje", savetuje nutricionista. 45 godina i više

Nakon 45. godine ljudi otkrivaju slobodu jer manje rade, a deca su im samostalnija. Ipak, mogu da se pojave problemi sa kostima, zglobovima i kognitivnim zdravljem.

"Važne su omega-3 masne kiseline koje obezbeđuju zdravlje mozga i zglobova. Takođe, ne treba zaboraviti vitamin D koji je važan za zdrave kosti, imunološku funkciju i apsorpciju drugih nutrijenata", upozorava nutricionista.

Njen savet je da koristite multivitamine kako nijedan važan nutrijent ne bi ostao zaboravljen i kako bi telo moglo normalno da funkcioniše.

"Birajte dodatke ishrani koji su kvalitetni, odnosno izbegavajte sve što sadrži boje, aditive ili šećer", zaključila je Karson.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.