Kako prepoznati simptome demencije?

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 16:03

Kako prepoznati simptome demencije?

Kada izgubite telefon, zaboravite koji je dan u nedelji ili tražite naočare za čitanje u frižideru, nije neobično zapitati se jesu li ovi nedostaci znakovi upozorenja zapravo znak upozorenja na neko ozbiljnije zdravstveno stanje.

"Dobijanje dijagnoze demencije što ranije ima nekoliko prednosti. Iako ne postoji lek za demenciju, rano otkrivanje i lečenje mogu usporiti njeno napredovanje i poboljšati kvalitet života'', objašnjava Peter Ros, osnivač i izvršni direktor kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Senior helpers.

Isto tako, dr Brus Albala, klinički profesor medicine na Univerzitetu Kalifornija, napominje da se određeni uzroci demencije mogu izlečiti.

"Dok je Alchajmerova bolest najčešći uzrok progresivne demencije, mnogi oblici kognitivnog oštećenja koji ne napreduju često su posledica stanja koja se mogu lečiti, kao što su depresija, hipotireoza i nedostatak folata (vitamina B). Čak i neke progresivne demencije su posledica drugih neuroloških stanja, kao što je Parkinsonova bolest, koja se mogu lečiti.''

"Ako osoba, posebno ona starija od 55 godina, ima bilo koji od ranih znakova upozorenja demencije i oni traju duže od nekoliko nedelja, trebalo bi potražiti lekarsku procenu od zdravstvenog radnika", kaže Albala. Imajući to na umu, ovo su pet ranih znakova upozorenja koji mogu ukazivati na demenciju, donosi Best Life:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.