Kako pomoći ženama žrtvama obrezivanja?

Izvor: B92, 16.Maj.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pomoći ženama žrtvama obrezivanja?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas prvi put uputstva namenjena zdravstvenim radnicima o tome kako da se ophode prema ženama žrtvama sakaćenja genitalnih organa, u nastojanju da se time doprinese umanjenju njihovih patnji.

SZO je navela da je 200 miliona žena i devojčica podvrgnuto obrezivanju genitalnih organa, s posledicama koje idu od krvarenja i bolova prilikom uriniranja ili seksualnog čina do često fatalnih komplikacija prilikom porođaja i dubokih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << psiholoških trauma.

Ta sakaćenja se najčešće vrše u Africi kao i na nekim mestima u Aziji i na Bliskom Istoku, ali je danas, s migracijama poslednjih godina, prisutna i na Zapadu. Zbog toga su potrebna uputstva za lečenje tih žena da se ne bi podvrgavale dodatnim patnjama, navodi agencija Frans pres. Doris Ču, specijalista u SZO-u, rekla je za Frans pres da neki doktori, uključujući i one na Zapadu, ne znaju čak ni šta vide kada pregledaju ženu koja je podvrgnuta ovakvom sakaćenju, što otežava efikasno lečenje.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 500.000 žena i devojčica u SAD su podvrgnute ili im preti podvrgavanje ovakvom sakaćenju genitalnih organa, i njih 66.000 u Velikoj Britaniji. SZO pre svega predlaže psihološkju pomoć i savete kako da se umanji bol prilikom seksualnog odnosa.

Takođe se predlažu mere za olakšavanje porođaja ženama koje su imale ovakve intervencije, a pre svega se traži od lekarskog osoblja u oblastima gde je ova praksa najrasprostranjenija da odbiju da izvrše ovakva sakaćenja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SZO izdala uputstva za lečenje žena žrtava obrezivanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2016

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas prvi put uputstva namenjena zdravstvenim radnicima o tome kako da se ophode prema ženama žrtvama sakaćenja genitalnih organa, u nastojanju da se time doprinese umanjenju njihovih patnji...SZO je navela da je 200 miliona žena i devojčica podvrgnuto...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.