Kako mršavljenje utiče na nas

Izvor: Mondo, 13.Jun.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako mršavljenje utiče na nas

Od disanja do mentalne snage, skidanje viška kilograma ima pozitivne efekte na naše telo i um. Evo šta možete da očekujete.

Foto: MONDO/Dragana Todorović

Višak kilograma može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, to je poznato. Evo kako vaše telo reaguje na skidanje viška kilograma, možda vas to motiviše da se (konačno) pokrenete.

Pluća

Dokazano je da skidanje svega pet do deset odsto ukupne težine značajno poboljšava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rad pluća, i rešava probleme "kratkog daha" karakterističnog za osobe sa viškom kilograma.

"Ovo je značajno poboljšanje u svakodnevnom životu, činjenica da možete, recimo, da idete uz stepenice a da se ne zadišete", kaže dr Kerolin Palister, prenosi britanski "Miror".

Jetra

Skidanje viška kilograma smanjuje rizik od gomilanja masti u jetri. "Takozvana masna jetra može pod određenim okolnostima da izazove brojne probleme, koji u nekim sluičajevima mogu da dovedu do otkazivanja funkcije jetre, pa i kancera", objašnjava VanesaHebdič iz britanske Fondacije za jetru.

"Ali, ako skinete visak kilograma moguće je ispraviti ta osštećenia. Ali, ako se ne bavite time, snosičete ozbiljne posledice"upozorava dr Vanesa Hebdil iz Britanskog udruženja za zdravlje jetre.

Leđa

Osobe koje imaju visak kilograma češće pate od bolova u lumbalnom delu kičme. Mršavljenje i malo više kretanja obično repavaju problem.

"Skidanje viška kilograma olakšava mišićima da rade ono što treba da rad i da nose našu kičnu", kaže dr Tim Alardis, fizijatar.

Creva

Osobe koje imaju višak kilograma izložene su povišenom riziku od raka creva. Održavanje telesne težine u zdravim granicama štiti nas, između ostalog od raka creva, a ishrana koja podrazumeva mnogo voća, povrća i žitarica celovitog zrna takođe umanjuje rizik od različitih tipova kancera.

Mozak

Ne samo da zdrava težina "garantuje" da će vam mozak biti u dobrom stanju i kad zađete u godine, skidanje viška kilograma čak može da ga "probudi". Istraživanja su pokazala da se pamćenje i izvršne funkcije mozga (mentalni procesi koji nam pomažu da obavimo stvari koje moramo da obavimo) poboljšavaju kad se oslobodimo viška kilograma, piše britanski "Miror".

Grudi

"Ako imate višak kilograma, skidanje svega 5 odsto vaše telesne težine (i održavanje postignutog) snižava rizik od raka dojke za 25 do 40 odsto", kaže dr Mišel Harvi, iz organizacije za prevenciju raka dojke.

Kolena

"Ako vam je indeks telesne mase 30 ili više, rizik od osteoartritisa kolena je značajno povišen. Ali, svakih pola kilograma koje izgubiti značajno smanjuje pritisak na kolena", objašnjava reumatolog dr Filip Konagan. I minimalan gubitak težine može da napravi veliku razliku u naprezanju zglobova.

Stopala

Višak kilograma utiče i na hod. Stopala su u neprirodnom položaju, šire su postavljena, prsti su usmereni ka spolja. To onda snižava luk stopala, čineći vas nestabilnijim, a kao posledica se javljaju bolovi u stopalima, kolenima, kukovima, donjem delu leđa… Ali, ako smršate - dovoljno je svega 12 nedelja da se situacija vrati u pređašnje, zdravije stanje.

Srce

Gubitak pet do deset odsto telesne težine pozitivni utiče i na srce, umanjujući rizik od srčanog udara, pokazala su istraživanja sprovedena u Americi.

Ali, skidanje viška kilograma ne deluje samo na pojedinačne organe. "Skidanje viška kilograma štiti nas od različitih bolesti i stanja, a čak i minimalan gubitak težine od pet do 10 odsto vaše ukupne telesne težine dovoljan je da se ti pozitivni procesi pokrenu", kaže dr Karolin Palister. "Važno je samo da kad smršate, zadržite tu novu težinu i ne počnete ponovo da se gojite."

Mršavljenje poboljšava odgovor našeg organizma na insulin, a svaki kilogram viška koji skinete umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čitavih 16 odsto.

"Zdrava telesna težina poboljšava i vaše šanse da ostanete u drugom stanju, bilo prirodnim putem, bilo putem vantelense oplodnje. Višak kilograma remeti prirodnu ravnotežu hormona koji su važni za začeće", objašnjava dr Narendra Pisal ginekolog.

Neka vam ona bude inspiracija:

Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.