Izvor: eKlinika.rs, 29.Nov.2022, 19:01

Kako da se suočimo sa dijagnozom maligne bolesti



Saznanje da neko boluje od maligne bolesti ne utiče samo na pacijenta, nego i na čitavu porodicu. Menjaju se svakodnevne navike, pacijent „iz punog zdravlja“ postaje neko o kome treba brinuti.
– Najveći broj osoba kada se suči sa dijagnozom maligne bolesti prvo pita sebe: „Što baš ja?“, a upravo to je zabranjeno pitanje. I drugima >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << se to događa i drugi pobeđuju i ja ću pobediti to je jedini dobar pristup – savetuje u novom ePodcastu prof. dr Đukić Dejanović, neuropsihijatar i psihoterapeut.
Prof. dr Slavica Đukić Dejanović odgovoriće nam i na pitanja: Kroz koje faze osoba može da prolazi kada joj se saopšti da boluje od neke maligne bolesti i Koliko je prihvatanje i suočavanje za ovom dijagnozom važno na putu ka izlečenju.
– S obzirom da imam čest kontakt sa osobama koje imaju onkološku bolest, jer je psihoonkologija jedna mlada naučna oblast u medicini, uglavnom se prvo suočavam sa pitanjem obolelog: „Kako da prihvatim, ja ne mogu da zamislim da imam rak. Uvek sam bio zdrav, nikada nisam bio bolestan a sada…“ – kaže naša sagovornica.
U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo koji je put OD UPALE DESNI DO PARODONTOPATIJE
Koja je uloga porodice i prijatelja u procesu suočavanja pacijenta sa malignom bolešću i na koji način i šta treba reći obolelim osobama, saznaćete u našem ePodcastu od prof. dr Slavice Đukić Dejanović.
Odgovor na još jedno važno pitanje, o tome da li dijagnozu maligne bolesti treba saopštiti okolini ili je bolje o tome ćutati, dobićete ako pogledate ePodcast na početku teksta.
Reč, dve o predavaču Slavica Đukić Dejanović je poznati neuropsihijatar, psihoterapeut, univerzitetski profesor a pored ovog posla dugo godina se bavi i politikom. Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je bila direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu. Član radne grupe za izradu vodiča: Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje shizofrenije. Autor je i koautor preko 200 naučnih i stručnih radova, od kojih je 31 rad indeksiran u SCI. Autor je sedam knjiga, dva udžbenika za redovne studente i koautor tri udžbenika za studente poslediplomske nastave.
Članak Kako da se suočimo sa dijagnozom maligne bolesti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.