Kako da se rešite bola bez lekova

Izvor: Mondo, 14.Sep.2018, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se rešite bola bez lekova

I sami znate da ne valja preterano često uzimati lekove protiv bolova. Nekih vrsta bola možete da se rešite i na prirodan način.

Lekovi protiv bolova mogu da povećaju rizik od srčanih problema, da dovedu do iritacije stomaka ili gorušice, ukoliko se previše često koriste.

Srećom, postoje alternativni načini da se rešite bola, a dr Sara Bruer otkriva kako.

Glavobolja/migrena

Migrene su kompleksno i neprijatno stanje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se može poboljšati promenom ishrane i životnog stila, između ostalog. Naravno, i neki prirodni "lekovi" poput mirisa lavande mogu da pomognu.

Mirisanje esencijalnog ulja lavande značajno umanjuje bol kod nekih ljudi, pokazalo je istraživanje sprovedeno 2012. godine. Oni koji su 15 minuta udisali miris ovog ulja tokom napada migrene oporavili su se brže od onih koji su koristili placebo.

Nanesite nekoliko kapi ulja na maramicu i udšite ili umasirajte nekoliko kapi na slepoočnice.

Ranije istraživanje je pokazalo da mentol u pepermint esecijalnom ulju može da spreči da do razvoja migrene uopšte dođe. Ono takođe ublažava mučninu, povraćanje i osetljivost na svetlost, što su sve simptomi koji dolaze "u paketu" sa migrenom. Učesnici studije su ovo ulje utrljavali na čelo i slepoočnice.

Bol u vratu/ramenima

Kurkuma je biljka koja se koristi u ajurvedskoj medicini za tretiranje bolova u donjem delu leđa, vratu i ramenima. Sastojak kurkumin je moćan antizapaljenski antioksidant koji sprečava proizvodnju zapaljenske hemikalije koja se zove TNF-alfa.

Iste ove supstance su molekuli koji se nalaze u lekovima koji se koriste za lečenje osteoartritisa, zapaljenske bolesti creva, psorijaze i ankiloznog spondilitisa.

Najbolje je da uzimate suplemente kurkume, a svakako, neće škoditi ni da kurkumu dodajete u hranu.

Menstrualni bolovi

Ono što vam ponekad može pomoći je da u plastičnu flašu sipate vruću vodu i držite je na stomaku.

Osim toga, imajte na umu  da žene koje ne unose dovoljno ribe imaju znatno jače menstrualne bolove, a dokazano je da suplementi ribljeg ulja značajno smanjuju ove bolove.

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje dobro deluju na vrstu prostaglandina koji se proizvodi (lipidna jedinjenja).

Rezultati 46 studija su pokazali da je riblje ulje značajno smanjilo hroničan bol – posebno menstrualni bol – i osećaj neprijatnosti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.